Οι καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν τα μποστανοειδή

Ισχυρό χτύπημα προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες και μετέπειτα οι βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες καρπουζιού και πεπονιού

Απογοήτευση επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των παραγωγών μποστανοειδών, οι καλλιέργειες των οποίων έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα μετά την επικράτηση των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Αρχικά οι υψηλές θερμοκρασίες και μετέπειτα η υγρασία μέσω των καθημερινών βροχοπτώσεων, είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παραγωγής ή ακόμη και της καταστροφής μέσω σαπίσματος, την στιγμή που η σοδειά βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής.

Σύμφωνα με την «Krini Live» τα προβλήματα καταγράφονται σ’ όλο το φάσμα του νομού, εντονότερα όμως στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων όπου κατέχει κατεξοχήν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στις καλλιέργειες καρπουζιού και πεπονιού.

Το κόστος παραγωγής που σχεδόν διπλασιάστηκε, σε συνδυασμό με τις καθηλωμένες στα περσινά και ίσως και χαμηλότερα επίπεδα τιμές, παρότι η παραγωγή είναι μειωμένη και θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, δίνουν ένα πρώτο και σημαντικό καίριο πλήγμα.

Παράλληλα οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες μετά από έντονες βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους, υποβαθμίζουν το προϊόν, δημιουργούν μύκητες και κατ’ επέκταση σαπίσματα, λίγο πριν και κατά την διάρκεια της συγκομιδής.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι αυτοί παραγωγοί, παρά την δεδομένη ζημιά που υφίστανται και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, δεν έχουν να προσμένουν τίποτα από τον ΕΛΓΑ. Γιατί η πρόβλεψη για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες μιλά για δηλώσεις μόνο στην περίπτωση που η θερμοκρασίες είναι ακραίες. Να ξεπερνούν, δηλαδή τους 40 βαθμούς. Μόνο τότε δίνεται η δυνατότητα αναγγελίας.

Η αδικία είναι προφανής, όπως προφανής είναι και η ανάγκη να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί άμεσα και με την δέουσα κατανόηση η ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουν.

Οι αγρότες καλούν τις αρμόδιες Υπηρεσίες να μεριμνήσουν προκειμένου να ενισχυθούν και να στηριχτούν σε μια περίοδο τα έξοδα τρέχουν και το κέρδος τους μετά τις ζημιές θα είναι ανύπαρκτο.