Οδηγίες προς τους ασθενείς δίνουν οι οδοντίατροι

Αναγκαία τα μέτρα προστασίας για να προστατευτούν οι ασθενείς αλλά ταυτόχρονα και οι γιατροί

Επανήλθαν από χθες Δευτέρα σε σταδιακή λειτουργία τα οδοντιατρεία της Φαρκαδόνας και κατ΄επέκταση όλου του νομού Τρικάλων.

Όπως είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα, τα ιδιωτικά οδοντιατρεία, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19 και τηρώντας τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, παρέμειναν σε αναστολή λειτουργίας και εξυπηρετούσαν μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά.

Πλέον οι οδοντίατροι της περιοχής μας αλλά και του νομού παρέχουν το μεγαλύτερο φάσμα οδοντιατρικών υπηρεσιών, εναρμονιζόμενα με τα διεθνή πρωτόκολλα και απαιτήσεις που διέπουν την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και καθώς η καθημερινότητά μας έχει πλέον αλλάξει, γίνονται κάποιες αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας των οδοντιατρείων.

1). Η προσέλευση σας πλέον στο οδοντιατρείο γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Για λόγους προστασίας, όσοι θα έρχονται χωρίς ραντεβού, δυστυχώς δεν θα γίνονται δεκτοί.

2). Οι οδηγίες μάς επιβάλλουν να τηρούμε τις απαραίτητες χρονικές αποστάσεις μεταξύ των ραντεβού, οπότε παρακαλείσθε να δείχνετε κατανόηση κι υπομονή.

3). Καλό είναι, για την προστασία τη δική σας και των υπολοίπων, να τηρείτε την ακριβή ώρα του ραντεβού σας και να μην προσέρχεστε νωρίτερα.

4). Στο τηλεφωνικό ραντεβού θα σας γίνουν ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σας. Παρόλα αυτά αν:
– είχατε πρόσφατα έρθει σε επαφή, τις τελευταίες 2 βδομάδες, με θετικό κρούσμα COVID-19,
– αν εσείς ή οικογένειά σας, βρίσκεται ή βρέθηκε σε καραντίνα στο ίδιο χρονικό διάστημα,
– αν τις τελευταίες μέρες, εσείς ή άτομα της οικογένειά σας, εμφανίζετε συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, πονόλαιμο, συνάχι, δύσπνοια,
– αν έχετε ήδη υποβληθεί σε τεστ για τον κοροναϊό,
τότε θα πρέπει το ραντεβού σας να προγραμματιστεί για αργότερα, ενώ αν έχετε ήδη προγραμματισμένο ραντεβού, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε έγκαιρα, ώστε να το μεταφέρουμε σε επόμενη ημερομηνία.

5) Υποχρεωτικά, προσέρχεστε στο ιατρείο με μάσκα (που φέρετε από το σπίτι).

6) Μετά την είσοδό σας στο ιατρείο, απολυμαίνετε υποχρεωτικά τα χέρια με απολυμαντικό τζελ, που θα σας παρέχουμε εμείς.

7) Κινητά τηλέφωνα, κλειδιά και άλλα προσωπικά αντικείμενα, θα πρέπει να τα έχετε είτε στην τσάντα σας , είτε σε κάποια τσέπη του ρουχισμού σας.

8) Δεν επιτρέπεται να φέρετε μαζί σας καφέδες, χυμούς και φαγώσιμα, εκτός κι αν τα έχετε μέσα στην τσάντα σας, πριν την είσοδο σας στο ιατρείο.

9) Για την ασφάλεια σας, θα πρέπει να εισέρχεστε στο χώρο του οδοντιατρείου χωρίς συνοδό, εκτός αν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο (κυρίως για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι μόνο ένας (1). Στην περίπτωση αυτή ο συνοδός παραμένει στην αίθουσα αναμονής, μέχρι την ολοκλήρωση του περιστατικού, ενώ φέρει κι εκείνος υποχρεωτικά μάσκα.

10) Στην αίθουσα αναμονής φροντίζετε να τηρείτε τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, στην περίπτωση που τυχόν υπάρχουν περισσότερα άτομα.

Από τη μεριά μας, οι οδοντίατροι, θα εξακολουθήσουμε να τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα προστασίας και πρόληψης της διασποράς λοιμώξεων και διασφάλισης της υγείας των ασθενών μας, όπως άλλωστε κάναμε και πριν με βάση όλα όσα έχουμε διδαχθεί από τα χρόνια των σπουδών μας και την συνεχή επικαιροποίηση των σχετικών γνώσεων με σεμινάρια επί του θέματος.

Τα νέα μέτρα κι οι οδηγίες, θα επαναξιολογούνται και θα αναπροσαρμόζονται με βάση τα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα.

Στην προσπάθεια αυτή είμαστε μαζί σας και σας θέλουμε μαζί μας, για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τούτη τη δυσκολία με υγεία και ασφάλεια.
Και να θυμάστε πως δεν χρειάζεται πανικός για τίποτα.
Όλα θα πάνε καλά!

KRINI LIVE