Ο στιχουργικός κόσμος του Θανάση Παπακωνσταντίνου μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Λέων Α. Ναρ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βράδυ του Σαββάτου, οι Τρικαλινοί συμμετέχοντας στην εκδήλωση του Βιβλιοπωλείου Τσιοπελάκος και των Εκδόσεων Πατάκη. Μια εκδήλωση με ποιότητα με αναφορά σε ένα σημαντικό καλλιτέχνη που έχει βάλει την υπογραφή του σε αξιόλογους στίχους και έντεχνη μουσική.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο του Λέων Α. Ναρ «Να βρω ξανά του νήματος την άκρη…». Σχεδίασμα ποιητικής βιογραφίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Πρόλογος Άκης Σακισλόγλου.

Δεκάδες Τρικαλινοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών και επισκέφτηκαν το Σουίτα Art Cafe προκειμένου να παρακολουθήσουν την βιβλιοπαρουσίαση και να «μυηθούν» ουσιαστικά στο ποιητικό σύμπαν του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Ελένη Αλεξίου, ποιήτρια, η Γεωργία Καλλιτσουνάκη, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ζάρκου, ο Αποστόλης Σακκάς, μουσικός και ο συγγραφέας.

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας πρόκειται για ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που έχει αγαπηθεί πολύ χάρη στα τραγούδια του.

Στα δύο μέρη αυτού του σχεδιάσματος ποιητικής βιογραφίας –«Με τη δική του περπατησιά» και «Θεματική και καταβολές»– εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η κοινωνική διάσταση των στίχων του Παπακωνσταντίνου, που με ποικίλους τρόπους αποτυπώνουν την ένταση της υπαρξιακής αγωνίας, καθώς και η σχέση τους με το δημοτικό τραγούδι και τη νεότερη ποίηση. Επιχειρείται επίσης, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα τραγουδιών, η κατανόηση του βλέμματος του δημιουργού προς τον κόσμο και τον εαυτό του, την κοινωνία και το άτομο, το παρόν και το παρελθόν, τη μνήμη και το όραμα, την Ανατολή και τη Δύση.

Στην προσπάθεια σύνθεσης του βιβλίου αυτού συνέβαλε ο ίδιος ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, απαντώντας πρόθυμα σε ερωτήσεις του συγγραφέα σχετικά με την ποιητική του κοσμοθεωρία.