Ντίνα Χατζή: «Πολλοί υπόσχονται μεγάλα πράγματα, ενώ δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα μικρά»

Την δημοτική σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρκαδόνας, Ντίνα Χατζή, την γνωρίσαμε μέσα από την ενασχόληση της με τα κοινά, κατά την παρθενική της συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας, το 2019. Άνθρωπος με αξίες και ήθος, γυναίκα ήπιων τόνων αλλά με μεγάλη δόση ευαισθησίας, πορεύτηκε και συνεχίζει να πορεύεται στον αυτοδιοικητικό στίβο, με πάθος για την ανάδειξη και προώθηση προβλημάτων και ανοιχτών ζητημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες και το Δήμο. Η ίδια σε συνέντευξή της στην «KriniLive.gr» μιλάει για την παρουσία της στα κοινά, για τον συνδυασμό του Μιχάλη Μπαγιώτη, με τον οποίο θα συμπορευτεί εκ νέου στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου αλλά στα έργα και στις ημέρες της δημοτικής Αρχής. Αναφερόμενη στα πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής, την χαρακτηρίζει, ως μια διαχειριστική Αρχή, η οποία αναλώθηκε στα λίγα και τα απολύτως αναγκαία, μη τηρώντας τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί προεκλογικά και μετεκλογικά, από την ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου Φαρκαδόνας, Σπύρου Αγναντή. Δεν έμεινε φυσικά εκεί, δανειζόμενη τη φράση του Αισώπου «Πολλοί μεγάλα επαγγέλλονται, μηδέ μικρά ποιήσαι δυνάμενοι.» (Πολλοί υπόσχονται μεγάλα πράγματα, ενώ δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα μικρά), καυτηριάζει το έργο ορισμένων ανθρώπων που απαρτίζουν την σημερινή πλειοψηφία, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος χρειάζεται άτομα που θα θέτουν μπροστά το «εμείς» κι όχι το εγώ.

Τέλος μιλώντας για το πρόσωπο του Μιχάλη Μπαγιώτη, υπογραμμίζει πως πρόκειται για έναν άξιο αυτοδιοικητικό, με όραμα και ιδέες, με ήθος, τιμιότητα και αξιοπρέπεια που μπορεί να διαχειριστεί και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου, κάτι το οποίο ζητά η κοινωνία μας.

Αισίως οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της παρούσας δημοτικής θητείας. Στην Ντίνα Χατζή, τι άφησε η μέχρι στιγμής αυτοδιοικητική της πορεία;

Σε ελάχιστους μήνες από σήμερα ολοκληρώνεται η παρούσα δημοτική περίοδος για όλους εμάς, που εκλεχτήκαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019. Μια περίοδο, στην οποία ήρθαμε όλοι μας αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του δυνατού, μιας κι αυτές αποτελούσαν κάτι το άγνωστο και μη διαχειρίσιμο σε αρχικό στάδιο. Εν πρώτης η απώλεια του δημάρχου Φαρκαδόνας, Γιάννη Σακελλαρίου, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έφερε ανακατατάξεις στο Σώμα, επηρεάζοντας ως ένα βαθμό και την αντιπολίτευση που προσπαθούσε να δώσει χρόνο στον νυν δήμαρχο, Σπύρο Αγναντή. Μετέπειτα η πανδημία που δημιούργησε τεράστια προβλήματα σ’ όλους τους Δήμους και τα δημοτικά συμβούλια, με τις εξ’ αποστάσεως συνεδριάσεις, που διήρκησαν για αρκετούς μήνες. Σαφώς οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ήθελαν να προσφέρουν περισσότερα και να πράξουν πολλά, ακόμη και στην άσκηση αντιπολίτευσης. Αυτό υπήρξε πολλές φορές ακατόρθωτο, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι δια ζώσης συνεδριάσεις προσφέρουν πολύ περισσότερα από μια συνεδρίαση που διεξάγεται διαδικτυακά με τα όποια προβλήματα.

Η μέχρι στιγμής πορεία θα ομολογούσα πως έκρυβε πολλές εκπλήξεις για εμένα, πόσο μάλλον για ένα δημοτικό σύμβουλο που εκλέχθηκε για πρώτη φορά. Βέβαια το ταξίδι αυτό πέραν των πολλών προβλημάτων και των εμποδίων, υπήρξε καθοριστικό, αφενός για την εκπλήρωση των στόχων μου, να μετέχω στο κορυφαίο όργανο της περιοχής  μου και να συμβάλω στην επίλυση των προβλημάτων του συνόλου της, αφετέρου να έρθω σε επαφή με τον κάθε δημότη, που βρέθηκε αντιμέτωπος με διάφορα ζητήματα και χρειαζόταν το δικό του στήριγμα.

Κάνατε για πρώτη φορά το 2019 το «Νέο Ξεκίνημα» στην Αυτοδιοίκηση. Αλήθεια πως είναι για μια γυναίκα η ενασχόληση με τα κοινά, τι επιφυλάσσει αλλά και ποιες διαφορές ίσως κρύβει μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Σαφώς η ενασχόληση με τα κοινά και κάθε είδους πολιτικής, είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, που αξίζει να τις ζήσει μια γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας και επαγγέλματος. Θεωρώ πως μια γυναίκα βλέπει τα πράγματα και έρχεται να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις με πιο ρεαλιστικό τρόπο, μακριά από εντάσεις και μεγαλύτερη ευαισθησία. Για μένα η ενασχόληση με τα κοινά ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Μπορεί η ιδέα να «κυοφορούνταν» από χρόνια, ωστόσο οι καταστάσεις, οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Η πρόταση που μου έγινε από τον επικεφαλής της παράταξης μας, Μιχάλη Μπαγιώτη, συνέβαλε στα μέγιστα για την επίτευξη της ιδέας και του στόχου, μιας και στο πρόσωπο του, διέκρινα την καθαρότητα, την τιμιότητα, το ήθος να προσφέρει μακριά από συμφέροντα στο τόπο μας. Σήμερα μετά από τρία και πλέον έτη από την ανάληψη των καθηκόντων μου, μπορώ να πω ότι οι γυναίκες αυτοδιοικητικοί δεν έχουν να ζηλέψουν σε κάτι από τους άνδρες. Είναι ισάξιες και μπορούν με τις γνώσεις τους να προσφέρουν ο καθένας-μια και από κοινού από το δικό τους μετερίζι. Φτάνει να εμπιστευτούμε τις γυναίκες και να τις δώσουμε το λόγο και το ρόλο που τις αρμόζει. Η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Μιχάλης Μπαγιώτης όλα αυτά τα χρόνια, ήταν απεριόριστη και τον ευχαριστώ σε αυτό. όπως ευχαριστώ και τους συναδέλφους της ομάδας, που πορευόμαστε μαζί όλα αυτά τα χρόνια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θεωρείται πως είναι ελκυστική για τις γυναίκες αλλά και τους νέους;

Η τοπική αυτοδιοίκηση ελκύει όλους εκείνους που έχουν διάθεση να προσφέρουν στο τόπο, που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή τους. Χρειάζεται ανθρώπους με αξίες και όραμα. Υπάρχουν πολλοί με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι, λυπηρό βέβαια, που έρχονται να εξυπηρετήσουν ατομικά-προσωπικά συμφέροντα. Κάτι τέτοιο το βιώνουμε και στην περιοχή μας. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται και φυσικά ο λόγος τους μετράει την κατάλληλη στιγμή, όταν κατευθυνθούν στην κάλπη και με την ψήφο τους έρχονται να τους απομακρύνουν. Αναφορικά τώρα με τους νέους, η αυτοδιοίκηση δεν είναι ελκυστική όσο θα έπρεπε και σε αυτό φέρουμε ευθύνες όλοι, αυτοδιοικητικοί, σχολείο, πολιτεία, καθώς δεν δώσουμε σε αυτά τα νέα παιδιά να αντιληφθούν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η νέα γενιά σε ένα Δήμο, σε ένα συλλογικό όργανο ή ακόμη και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Χρειαζόμαστε τους νέους γιατί αυτοί αποτελούν το αύριο, την ελπίδα και θα πρέπει με τις πράξεις και τα έργα μας να τους πείσουμε να συμμετέχουν στα κοινά.

Η απόφαση σας να ασχοληθείτε με τα κοινά και να συμπαραταχθείτε στο ψηφοδέλτιο του Μιχάλη Μπαγιώτη, υπήρξε δύσκολη;

Καθόλου. Αποδέχτηκα την πρόταση χωρίς δεύτερη σκέψη καθώς διέκρινα έναν άνθρωπο με ήθος και αξιοπρέπεια. Έναν άνθρωπο που βαδίζει στην ζωή με τιμιότητα και ξεχωρίζει για το ενδιαφέρον του και τις προσπάθειες να προσφέρει στον τόπο. Και πραγματικά σήμερα, μετά από τρία και πλέον χρόνια συμπόρευσης δεν διαψεύστηκα για τις επιλογές μου. Θεωρώ πως εκλεγμένοι και μη, όλοι μαζί ήμαστε άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι που πασχίζουμε για τα προβλήματα των πολιτών. Άνθρωποι που θέτουμε ως βάση το εμεί, κι όχι το εγώ, κι αυτό το εκτιμά ο κόσμος. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο ως το τέλος της παρούσας θητείας με ένα στόχο, αυτό της προσφοράς, από την δική μας θέσης, στο κόσμο που μας εμπιστεύτηκε με την ψήφο του.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Πως θα κρίνατε το έργο της δημοτικής Αρχής;

Η παρούσα δημοτική Αρχή αναμφίβολα πέρασε από χίλια δυο κύματα. Αρχικά η απώλεια του αείμνηστου δημάρχου Γιάννη Σακελλαρίου και η αντικατάσταση από τον νυν δήμαρχο, Σπύρο Αγναντή. Μετέπειτα η κακοκαιρία του Ιανού που προκάλεσε προβλήματα στο Δήμο, ακολούθησε η πανδημία και το χειρότερο ο καταστροφικός σεισμός της 3ης Μαρτίου. Κι αν οι «πληγές» του Φαραώ δεν ήταν 7 στην συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν 3 αλλά ισχυρές και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δώσαμε χρόνο στη δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενοι ότι ήθελε και πάσχιζε να ανασυνταχτεί για να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες καταστάσεις. Αυτή η περίοδος ολοκληρώθηκε αλλά δεν είδαμε αποτελέσματα. Βλέπουμε μια δημοτική Αρχή που απλά είναι διαχειριστής της καθημερινότητας κι αυτή όχι όπως θα έπρεπε. Βλέπουμε μια δημοτική Αρχή, να διοικείται από ένα μόνο άτομο κι όχι από το δήμαρχο Σπύρο Αγναντή, αλλά από τον Αντιδήμαρχο Έργων, Γιάννη Γεωργολόπουλο. Βλέπουμε μια δημοτική Αρχή απούσα στα μεγάλα προβλήματα, μια δημοτική Αρχή που δεν νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών, αδιαφορώντας για το μέλλον του τόπου. Αυτό το γεγονός προκαλεί ποικίλα σχόλια μεταξύ των δημοτών που άλλα περίμεναν κι άλλα βλέπουν σήμερα.

Συνάδελφοι σας, κατά το παρελθόν, όντας τότε στην αντιπολίτευση και αναφερόμενοι στην περιοχή των Πελινναίων, έκαναν λόγο για πλήρης ανυπαρξία έργων. Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε σήμερα την κατάσταση στους Πελινναίους;

Το ίδιο τραγική, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Περιμέναμε να δούμε έστω και κάποια μικρά έργα στην περιοχή μας. Δυστυχώς όλα αυτά που υποσχόταν ο αντιδήμαρχος Έργων, την προεκλογική περίοδο, αποδείχτηκαν κάλπικα. Η κατάσταση μιλά από μόνη της. Εγκατάλειψη των χωριών μας, έλλειψη έργων, πέραν κάποιων συνηθισμένων και εννοώ τη συντήρηση αγροτικής οδοποιίας κι αυτή κουτσουρεμένη αλλά και κάποια μικροέργα βιτρίνας. «Πολλοί μεγάλα επαγγέλλονται, μηδέ μικρά ποιήσαι δυνάμενοι.» (Πολλοί υπόσχονται μεγάλα πράγματα, ενώ δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα μικρά). Η φράση του Αισώπου ταιριάζει γάντι στην περίπτωση κάποιων εκ των αιρετών μας.

Στις δυο υπόλοιπες Ενότητες δόθηκε η δέουσα βαρύτητα;

Θεωρώ ότι δεν δόθηκε η δέουσα βαρύτητα σε καμιά από τις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας. Οι παρεμβάσεις υπήρξαν ελάχιστες ως μηδαμινές και δεν προήγαγαν την ανάπτυξη του τόπου μας. Η δημοτική Αρχή θα μπορούσε να πράξει πολλά σε πολλούς τομείς, δυστυχώς όμως. Δεν κατάφερε απολύτως τίποτα. Κι αυτό φαίνεται και μέσα από τέσσερα προγράμματα εκτελεστέων έργων, που αποτελούν το επανάληψη κάθε χρονιά. Αλήθεια για ποια πράγματα, για ποια έργα θα υπερηφανευτεί η δημοτική Αρχή στο τέλος της θητείας της. Για ποια έργα θα λογοτήσει απέναντι στους πολίτες; Για ποια στήριξη στους πολίτες θα μιλήσει όταν ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρώσει τις κατεδαφίσεις των κατεστραμμένων οικιών από το σεισμό, όταν στο γειτονικό Δαμάσι, οι σεισμόπληκτοι άρχισαν και μπαίνουν στα σπίτια τους; Βαρεθήκαμε κύριοι τα λόγια, πράξεις και έργα ζητούμε.

Πιστεύεται ότι η νυν δημοτική Αρχή θα μπορούσε να σχεδιάσει και να επιτύχει κάποια σημαντικά πράγματα που θα άλλαζαν την περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας;

Σύμφωνα με όσα υποσχόταν, ναι. Δυστυχώς όμως σήμερα καταλήγω σε διαφορετικό συμπέρασμα. Η περιοχή μας, ολόκληρος ο Δήμος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Βρίσκεται στο μέσο τριών νομών και διαθέτει πλούσια ιστορία και κληρονομιά. Τα τρία μοναστήρια της περιοχής μας, στο Ζάρκο, την Οιχαλία, την Παναγίτσα και του παλαιού του Γριζάνου, με τη δέουσα ανάδειξη θα μπορούσαν να φέρουν κόσμο στην περιοχή μας, και να επωφεληθούν οι τοπικές επιχειρήσεις. Αυτό βέβαια θέλει δουλειά, θέλει κόπο, θέλει ενδιαφέρον και μάλλον τέτοιο ενδιαφέρον δεν υπάρχει, μιας και δεν εξυπηρετούνται ατομικά συμφέροντα.

Πως θα χαρακτηρίζατε την πορεία του συνόλου της αντιπολίτευσης και δη του επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Ξεκίνημα», Μιχάλη Μπαγιώτη;

Καθόλα αξιοπρεπή. Με ήθος και τιμιότητα όπως προανέφερα χωρίς φαμφάρες, λαϊκισμό και θεαθεί ναι, φρόντισε ο επικεφαλής κι όλη η ομάδα εκλεγμένοι και μη να παράξουμε ένα έργο το οποίο αφήνει θετικά στοιχεία σε όλους μας αλλά πιστεύω και στους πολίτες. Η αξιοπρεπής στάση και η τοποθετήσεις μας σε όλα τα σημαντικά θέματα, χωρίς αγκυλώσεις και προαγωγή μικροπολιτικής, αποτέλεσε το γεγονός να σταθούμε επάξια σε ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο και τους πολίτες.

Η απόφαση σας, για τις εκλογές του Οκτωβρίου ποια είναι;

Η απόφαση ελήφθη καιρό τώρα. Θα συμμετέχω εκ νέου στις εκλογές δίπλα στο Μιχάλη Μπαγιώτη, καθώς θεωρώ ότι έχει όλα τα φώτα να ασχοληθεί και να παλέψει με όλους εμάς δίπλα του για το καλό του τόπου. Οι στόχοι και το πρόγραμμα του συνδυασμού είναι μεγάλο. Σε περίπτωση εκλογής και λήψης της δημαρχίας από το Μιχάλη Μπαγιώτη, κάτι που το θεωρώ βέβαιο, μιας και αυτά τα μηνύματα λαμβάνουμε από τον κόσμο, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το Δήμο και την περιοχή εκεί που τους αξίζουν, εφάμιλλο των υπολοίπων Δήμων της Θεσσαλίας που παρήγαγαν ένα πλούσιο και αξιόλογο έργο. Μαζί να συμπορευτούμε και να κάνουμε πράξη το πρόγραμμα θέτοντας τις βάσεις για έναν ισχυρό Δήμο, μακριά από προσωπικά συμφέροντα και αγκυλώσεις του παρόντος.


1 σχόλιο

  1. Μονο που ειστε του κομματικού σωλήνα της ΝΔ που γεύτηκαν οι δημοτες την πολιτική και στο δήμο😢

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *