Νεκρό βρέφος από ροτβάιλερ: Εκπαιδευτής σκύλων εξηγεί τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει!

Συγκλονισμένη είναι όλη η Ελλάδα από την απίστευτη τραγωδία στα Γλυκά Νερά. Το ροτβάιλερ της οικογένειας κατασπάραξε και σκότωσε το μόλις 2 μηνών κοριτσάκι της οικογένειας! Η οικογένεια θρηνεί και όλη η Ελλάδα αναρωτιέται πως το σκυλί της οικογένειας, το μέλος της οικογένειας, προέβη σε αυτή τη φρικτή πράξη!

Το ΤLIFE επικοινώνησε με τον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων Χρήστο Κούτση ο οποίος με τα όσα γνωρίζει για την τραγική υπόθεση τοποθετήθηκε για το τι πιθανώς οδήγησε το σκύλο να κάνει αυτή την απίστευτη επίθεση στο μωρό αλλά και πως μπορούν όσοι έχουν σκύλους να μην αντιμετωπίσουν ποτέ ξανά τέτοιες συμπεριφορές!

Καταρχήν είναι απαράδεκτο, απάνθρωπο και φυσικά εκτός νόμου εάν ένας σκύλος ζει όλη του την ζωή σε ένα μπαλκόνι! Κανένας σκύλος σε όποια φυλή και εάν ανήκει δεν θα μπορούσε να έχει ισορροπημένη συμπεριφορά εάν δεν μεγαλώνει με την σωστή ανθρώπινη επαφή σαν μέλος της οικογένειας! λέει ο Χρήστος στο Τlife

Στην περίπτωση λοιπόν που ισχύει αυτό που τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο σκύλος έμενε μόνιμα στο μπαλκόνι είναι η αρχή του λάθους! Επίσης μένει να εξακριβωθουν και τα υπόλοιπα πλαίσια διαβίωσης του εάν πήγαινε βόλτες πόσο χρόνο διαθέτε η οικογένεια για τον σκύλο τους και φυσικά εάν είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορα από το σκύλο και τι έκαναν γιαυτό! Οσον αφορά στην φυλή του σκύλου κακώς δίνεται έμφαση σε αυτό διότι οποίος σκύλος μεγαλώνει σε συνθήκες εγκατάλειψης θα ανέπτυσσε μια μη ισορροπημένη συμπεριφορά στα πλαίσια της οποίας θα μπορούσε να είναι και η επιθετικότητα!

Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν χάνεις ποτέ ένα παιδί με έναν σκύλο από τα μάτια σου! Το ξέρετε ότι υπάρχουν ακόμα και οικογένειες που το παιδί γυρνάει από το σχολείο ακόμα και δημοτικό και μένει μόνο του με το σκύλο μέχρι εκείνοι να έπιστρεψουν από τη δουλειά;

Προσωπικά έχω διώξει πελάτη που έχει ανεβάσει σκύλο στο κρεβάτι του παιδιού του αντίθετα από τις οδηγίες μου ή πελάτες που αφήνουν τους σκύλους να κοιμούνται το βράδυ με τα παιδιά τους και να είναι ήσυχοι ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί!

Ακόμα και ένας επιθετικός σκύλος δεν είναι επικίνδυνος εάν αυτός που κρατάει το λουρί είναι σωστά εκπαιδευμένος αντίθετα ένας εκπαιδευμένος σκύλος με ένα άσχετο ιδιοκτήτη μπορεί πάντα να καταλήξει σε ατύχημα! Απόδειξη ότι στα περισσότερα ατυχήματα θα ακούσεις την φράση :»δεν πίστευα ότι θα συμβεί ποτέ»

Οι ιστορίες αυτές έρχονται στο φως της δημοσιότητας περισσότερο επειδή είναι αδύνατον να κρυφτούν αφού τα πλήγματα που μπορεί να καταφέρει ένα τέτοιο σκυλί στον άνθρωπο μπορεί να είναι και θανάσιμα! Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η επιθετικότητα σκύλων σε μικρές φυλές είναι συχνότερη. Εκπαιδευτές γινόμαστε συχνά μάρτυρες επιθετικών μικρόσωμων σκύλων που συνήθως ανήκουν σε υπερδραστηριες φυλές όπου οι κηδεμόνες τους δεν έχουν δώσει βάση ούτε στην εκτόνωση τους ούτε στην κοινωνικοποίησή τους! Τσακ ρασσελ, μπιγκλ ακόμα και μαλτεζ έρχονται συχνά με απεγνωσμένους κηδεμόνες στον εκπαιδευτή! Φυσικά η επιθέσεις μικρών σκύλων δεν παίρνουν ποτέ διαστάσεις διότι οι τραυματισμοί είναι μικροί και έτσι μένουν μέσα από τους τείχους του σπιτιού τους. Πρέπει να εκλείψει λοιπόν ο μύθος ότι είναι θέμα ράτσας η επιθετικότητα που μπορεί να αναπτύξει ένας σκύλος. Φυσικά υπάρχουν φυλές όπου η επιθετικότητα είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί αλλά πάντα ο αίτιος είναι η ανθρώπινη αδιαφορία για την σωστή εκπαίδευση του σκύλου τους! Τώρα είναι σημαντικό και ίσως να ξενίσω με αυτή μου την άποψή! Η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν ελαχιστοποιεί πλήρως των κίνδυνο ενός ατυχήματος. Τον κίνδυνο μιας επίθεσης από σκύλο τον ελαχιστοποιεί η εκπαίδευση σκύλου παράλληλα με την απόλυτη εκπαίδευση του κηδεμόνα του! Δεν υπάρχει σκύλος εκπαιδευμένο με ανεκπαίδευτο κηδεμόνα!

Είναι λοιπόν στα χέρια των επαγγελματιών εκπαιδευτών κατά την άποψή μου όταν συναντώνται τέτοιες φυλές η εκπαίδευση και η προετοιμασία του κηδεμόνα να είναι απόλυτη παράλληλα με το σκύλο! Ενώ στην περίπτωση που έρχεται  ένα παιδί στην οικογένεια ακόμα και ένας εκπαιδευμένο σκύλος πρέπει να προετοιμαστεί για τον ερχομό του μέλους και οι γονείς να γνωρίζουν τις ευθύνες τους αλλά και πως αντιμετωπίζουν κάθε κατάσταση. Μια μεγάλη πληγή αυτή τη στιγμή είναι τα διάφορα κείμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναφέρονται γενικά σε βήματα που πρέπει να γίνουν για την επαφή παιδιού και σκύλου! Τέτοια θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να προετοιμάζομαι μόνο με την φυσική παρουσία του εκπαιδευτή που φυσικά και για να εκπαίδευση η να συμβουλεύει για κάτι πρέπει να έχει κάνει πρώτα αξιολόγηση συμπεριφοράς του σκύλου αλλά και αξιολόγηση τον γνώσεων που έχουν οι κηδεμόνες του! Τέλος πρέπει να αναφέρω κάτι που θεωρώ εξίσου σημαντικό!

Κατά καιρούς απευθύνονται σε εμάς άνθρωποι οι οποίοι ζητάνε εκπαίδευση για τον σκύλο τους λέγοντας μας ότι θα μένει όμως σε ένα μπαλκόνι! Ακόμα χειρότερα ακόμα και περιπτώσεις ανθρώπων που ζητάνε εκπαίδευση για ένα σκύλο που θα παρατήσουν μόνο του σε ένα κτήμα και θα τον επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα! Προσωπικά αρνούμαι πάντα την συνεργασία με τέτοια περιστατικά ενημερώνονται τους παράλληλα ότι κανονικά θα έπρεπε να τους καταγγείλω σε μια προσπάθεια να τους τρομάξω! Τις περισσότερες φορές βέβαια κλείνουν το τηλέφωνο και δεν προλαβαίνεις να πάρεις περισσότερα στοιχεία!

Επίσης υπάρχει το πρόβλημα ότι το έγκλημα δεν έχει ακόμα διαπραχθει και οι συνομιλιες είναι απόρρητες οπότε ακόμα και καταγγελία να γίνει θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί! Θα πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος ακόμα και η προθεση μιας τέτοιας περίπτωσης να καταλήγει στα χέρια του εισαγγελέα ζώων!

Για την ολοκλήρωση του θέματος πρέπει πλέον επειδή ο σκύλος έχει μπει πλέον στη ζωή μας να υπάρξει κανονικό μάθημα στα σχολεία για την διαβίωση μαζί του και όχι τυχαία σεμινάρια της μιας ώρας που κατά καιρούς οι επαγγελματίες του χώρου μας παρέχουν σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν! Θα πρέπει όλοι να μάθουν για το σκύλο την συμπεριφορά του την αναγκαιότητα εκπαίδευσης αλλά και τις υποχρεώσεις τους απέναντι του!

Τέλος ένα μεγάλο μέρος ατυχημάτων προκαλείται από σκύλους ελεύθερους στο δρόμο είναι σαφές ότι ο νόμος θα πρέπει να γίνει σκληρός για κάθε κηδεμόνα που αποφασίζει να λύσει το σκύλο του σε δημόσιο χώρο! Κεντρικές πλατείες είναι γεμάτες με ελεύθερους σκύλους και τους κηδεμόνες τους να καπνίζουν τσιγάρα σε ένα παγκάκι η να συζητάνε για οποίο θέμα! Λίγο παραπέρα θα δεις αραγμένες μηχανές της αστυνομίας η περιπολικά που δεν επεμβαίνουν σε αυτό εάν σε μια πλατεία επέμβαιναν το φαινόμενο θα τελείωνε σε λίγες μέρες!

Πηγή: tlife.gr