Νέες μέθοδοι αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων στο Αρεταίειο Νοσοκομείο από τον συντοπίτη Ιατρό Παναγιώτη Παπαναγιώτου  

Νέες μεθόδους για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων αναπτύσσει το  Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών. Το σημαντικότερο αυτού του γεγονότος είναι οι μέθοδοι αναπτύσσονται με την σύγχρονη τεχνολογία και ταυτόχρονα του συντοπίτη ιατρού, Αναπληρωτή Καθηγητή Ακτινολογίας του ΕΚΠΑ στο Ά Εργαστήριο του Αρεταιείου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και Καθηγητή Νευροακτινολογία του Νοσοκομείου Bremen-Mitte της Βρέμης, Παναγιώτη Παπαναγιώτου, με καταγωγή από τον Κλοκοτό του Δήμου Φαρκαδόνας.

Παναγιώτης Παπαναγιώτου

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής στο 8ο MedTech Conference το Αρεταίειο Νοσοκομείο επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις και εντάσσει στο Ακτινολογικό του τμήμα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, με το οποίο επιταχύνεται τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία προς όφελος του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου η Επεμβατική Ακτινολογία με τη διενέργεια της μεθόδου της μηχανικής θρομβεκτομής αποτελεί πλέον την αιχμή του δόρατος στη θεραπεία των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς άλλαξε τα δεδομένα, μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει τις πιθανότητες σοβαρής αναπηρίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Μπορεί να εφαρμοστεί κυρίως στα βαριά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία όταν συμβούν μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη αναπηρία. H άμεση διενέργεια της μηχανικής θρομβεκτομής είναι η επέμβαση που εφόσον εφαρμοστεί, θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες μόνιμης αναπηρίας και τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν είτε εν μέρη είτε στο σύνολό τους.

Η επέμβαση της θρομβεκτομής, διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος, που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο. Η επέμβαση είναι αντίστοιχη της διάνοιξης ενός στεφανιαίου αγγείου με μπαλονάκι σε έμφραγμα μυοκαρδίου. Ο γιατρός τοποθετεί ένα λεπτό καθετήρα στην αρτηρία του ασθενούς μέσα από τη βουβωνική χώρα, και στη συνέχεια τον προωθεί μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου, όπου ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως σημαντικό ποσοστό των ασθενών που διαφορετικά θα είχαν καταλήξει σε αναπηρική καρέκλα, με τη θρομβεκτομή μπορούν να επανέλθουν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.».

https://dailypharmanews.gr