Νέα Χρονιά… Νέα αρχή….. Νέοι στόχοι

Η Νέα Χρονιά απλώθηκε μπροστά μας. Το 2022 άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του και εμείς συνεχίζουμε να ανταλλάσσουμε ευχές μεταξύ μας.

 Γράφει η Μαρία Ζαχαρή

Αλήθεια, αν σας έλεγαν να πάρετε χαρτί και μολύβι και να σημειώσετε τις επιθυμίες σας, τι θέλετε να είστε και να έχετε, με τι θέλετε να ασχοληθείτε στη νέα Χρονιά, θα σας ήταν εύκολο; Ήσαστε απόλυτα σίγουροι και ξεκάθαροι στο πώς θέλετε να εξελιχθεί η νέα Χρονιά, μπορείτε να τη δημιουργήσετε σκεπτόμενοι;

Κάνατε την ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς; Πόσα από τα όνειρα και τους στόχους σας πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2021; Και αν η απάντηση είναι ότι υλοποιήθηκαν τα περισσότερα από αυτά, καλώς. Διαφορετικά μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να κάνουμε αυτά που σκεφτόμαστε και ονειρευόμαστε πραγματικότητα; Αδράξαμε τις ευκαιρίες και τα μαθήματα που μας έδωσε το 2021;

Μερικές προτάσεις για να αποδυναμώσεις τις ελλείψεις σου, να ισχυροποιήσεις την αίσθηση της ευτυχίας, να πραγματοποιήσεις τα όνειρα και τις επιθυμίες σου είναι οι παρακάτω:

1. Ξεκαθάρισε αυτό που θέλεις

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας, τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε, ποιοι είναι ακριβώς οι στόχοι μας, ποια τα όνειρά μας. Όταν ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε, ξέρουμε πού να κατευθύνουμε την ενέργειά μας, και πού να εστιάσουμε τις δραστηριότητές μας. Ξέροντας τι θέλω, διοχετεύω την ενέργειά μου προς αυτό και το πετυχαίνω. Κάτι υλοποιείται, καθώς η σκέψη και η ενέργεια κινείται προς το μέρος του. Θυμηθείτε: «Θα πας όπου κοιτάς».

Κατά τον Παπάνη (2013) χρειάζεται σχεδιασμός, πλάνο, μεθόδευση για την επιτυχία. Οργανώστε με επιμέλεια, προσεκτικά, ένα ένα τα βήματά σας. Οι στόχοι πρέπει να είναι σαφείς, εφικτοί, διακριτοί, σταδιακοί και βάσει σχεδίου.

2. Συμφιλιώσου με το παρελθόν σου και καλωσόρισε το μέλλον σου

Οι προσκολλήσεις μοιάζουν με άγκυρα σε βαλτώδη και νοσηρά ύδατα. Συμβιβαστείτε με όσα δεν μπορείτε να μεταβάλετε και μετατραπείτε σε παράφορους θιασώτες της εσωτερικής αλλαγής.

3. Να είσαι ευγνώμων

Μπορείς να είσαι ευγνώμων επειδή είσαι νέος και γεμάτος ενέργεια ή ώριμος, γεμάτος σοφία, επειδή έχεις γνώση, όμορφα ρούχα, ένα ζεστό μέρος να μείνεις, ένα καλό αυτοκίνητο, έναν έμπιστο φίλο κοκ. Επίσης, για πράγματα που η φύση σου προσφέρει σε αφθονία κάθε μέρα, όπως ένα υπέροχο ξημέρωμα που βλέπεις όταν ξυπνάς το πρωί, το θρόισμα στα φύλλα των δέντρων, τον ήχο των πουλιών που κελαηδούν τα μελωδικά τους τραγούδια στο δάσος, τη μυρωδιά του φρέσκου πρωινού καφέ, την αίσθηση του αγαπημένου σου αρώματος σε μια γυναίκα που σου αρέσει, το χαμόγελο κάποιου ξένου στο λεωφορείο στο δρόμο σου για τη δουλειά, ένα τηλεφώνημα από κάποιο φίλο που αγαπάς, μια υπέροχη παραλία που επισκέφθηκες, ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Και φυσικά, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το φαγητό που τρώμε, το νερό που πίνουμε και περισσότερο από όλα για την ίδια τη ζωή η οποία είναι ένα θαύμα από μόνη της, ένα δώρο αγάπης από το Θεό σε μας. Η ευγνωμοσύνη ως πρακτική βοηθάει στην καλή, θετική διάθεση και τη γενική ευημερία κάποιου.

4. Εστίασε στη θετική πλευρά της ζωής

Εστιάζοντας στις επιτυχίες σου, στα δυνατά σου σημεία και τα ταλέντα σου, στις στιγμές επιτυχίας, στα θετικά πράγματα και στην ομορφιά της κάθε ημέρας, ακόμη κι όταν είναι «κρυμμένα» μέσα στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζεις, βάζεις τον εαυτό σου σε μια θετική, δημιουργική διάθεση.

Μπορείς, δηλαδή, να επιλέξεις να σκέφτεσαι περισσότερο τις λύσεις παρά τα προβλήματα, περισσότερο τις ικανότητές σου παρά τα λάθη και τις αδυναμίες σου. Επομένως, εξασκώντας τη θετική σκέψη στην καθημερινή σου ζωή, θα βιώνεις ολοένα και περισσότερα θετικά συναισθήματα όπως ηρεμία, σιγουριά, καλοσύνη, αποφασιστικότητα, χαρά και αρμονία.

5. Ονειρεύσου και σχεδίασε

Η οποιαδήποτε πρόοδος στις επιστήμες, στη βιομηχανία, στις επιχειρήσεις και στη ζωή προερχόταν πάντα από τις ιδέες και τη φαντασία. Μ’ άλλα λόγια, η φαντασία είναι η ζωογόνος δύναμη για κάθε επιστημονική, καλλιτεχνική ή επιχειρησιακή σημαντική εξέλιξη που αλλάζει τον κόσμο προς το καλύτερο. Συνεπώς, η αξία των «ονείρων» δεν πρέπει να υποτιμάται… Σε πιο προσωπικό επίπεδο, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε ότι πολλά πράγματα που κάνεις σήμερα και τώρα απολαμβάνεις, ήταν κάποτε τα «όνειρα» που είχες στο παρελθόν. Για παράδειγμα, πιθανόν φανταζόσουν τον εαυτό σου ως απόφοιτο πανεπιστημίου, ως σύζυγο, να οδηγείς το καινούριο σου αυτοκίνητο, πολύ πριν αυτές οι καταστάσεις προκύψουν στην πραγματικότητα. Επομένως η φαντασία έρχεται πάντοτε πρώτη.

6. Τόλμησε

Από τη στιγμή που έχεις ονειρευτεί αυτά που επιθυμείς και έχεις «σχεδιάσει» την επιτυχία στο μυαλό σου, το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσεις να κάνεις αλλαγές. Σ’ αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να τολμήσεις να δοκιμάσεις πράγματα, ώσπου να βρεις το βέλτιστο τρόπο να τα επιτύχεις. Επομένως, το θάρρος σε αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο, πάντα σε συνδυασμό με τη δέσμευση στους στόχους σου.

7. Ανάλαβε δράση

Ακόμη ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι το γεγονός ότι το θάρρος έρχεται με τη δράση, δηλαδή το θάρρος δεν είναι κάτι που έχεις ή όχι. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι που δημιουργείται αναλαμβάνοντας δράση, μ’ άλλα λόγια όσο περισσότερο δουλεύεις πάνω στους στόχους σου, τόσο περισσότερο θαρραλέος θα γίνεσαι! Μόνο το πρώτο βήμα είναι δύσκολο λοιπόν, γιατί η αδράνεια είναι πιο ισχυρή στην αρχή και τα εγκαθιδρυμένα πρότυπα αντίληψης και συμπεριφοράς του καθενός μας μπορεί να χρειάζονται λίγο «σπρώξιμο» για να αρχίσουν να αλλάζουν, έτσι ώστε σταδιακά να αφήσουμε τη ζώνη ευκολίας μας.

8. Λειτούργησε με γνώμονα την αγάπη

Καλλιέργησε θετικές και στοργικές αρετές όπως η ευγένεια, η καλοσύνη, η δημιουργικότητα, η προθυμία να προσφέρεις και να βοηθήσεις στην πρόοδο των άλλων. Αν ασπαστείς αυτό τον τρόπο σκέψης, μπορεί να βρεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες πολύ πιο διασκεδαστικές και επιτυχημένες. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο στις σχέσεις και στην επικοινωνία σου με τους άλλους, αλλά επίσης και στους επαγγελματικούς τομείς. Αν λειτουργούμε με κριτήριο την «έκφραση της αγάπης», θα ανησυχούμε λιγότερο για τα νούμερα στις πωλήσεις μας, θα νιώθουμε πιο ήρεμοι στις δημόσιες παρουσιάσεις, θα νιώθουμε πιο σίγουροι όταν προσεγγίζουμε έναν καινούριο πελάτη ή όταν μιλούμε σε κάποιο άτομο που μας έλκει.

Άφησε κατά μέρος τον εγωισμό, την καχυποψία και την έπαρση. Πρόσφερε στους αγαπημένους σου τη φροντίδα και την αγάπη σου, επαίνεσέ τους, παρακίνησέ τους, αφιέρωσέ τους χρόνο και απόλαυσε μαζί τους μια ευτυχισμένη ζωή!

9. Δούλεψε την προσωπική σου βελτίωση

Φρόντιζε τον εαυτό σου εξωτερικά

  • Φρόντιζε τα μαλλιά και την επιδερμίδα σου: ένα καλοχτενισμένο κεφάλι αναδεικνύει το πρόσωπό σου. Το ίδιο κι ένα καθαρό, λαμπερό δέρμα. Φρόντιζε να τρέφεσαι με υγιεινή και ισορροπημένη τροφή, να αποφεύγεις τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα/το αλκοόλ, να κοιμάσαι καλά, να ασκείσαι συχνά.
  • Φρόντιζε το ντύσιμό σου. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω στο ντύσιμό μας. Σκέψου από το βράδυ τι θα φορέσεις, δοκίμασε συνδυασμούς μπροστά στον καθρέφτη όπως κάναμε στην εφηβεία και συμπλήρωσε με έξυπνα πρακτικά στοιχεία την γκαρνταρόμπα σου.  

Είναι ωραίο να «λάμπουμε» όσο περισσότερο μπορούμε. Δηλαδή να ομορφαίνουμε τον κόσμο μέσα στον οποίο υπάρχουμε, είναι θέμα αισθητικής. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένα πρότυπα για συγκεκριμένα κιλά με συγκεκριμένα ρούχα.

Φρόντιζε τον εαυτό σου εσωτερικά

Η πραγματική ομορφιά πηγάζει από μέσα μας, λένε! Όταν είσαι χαρούμενη κι ευτυχισμένη και ισορροπημένη πραγματικά, αυτό αντανακλάται με ένα μαγικό τρόπο επάνω σου και σε κάνει να λάμπεις. Κι ακόμα κι αν δε λάμπεις, δεν σε ενδιαφέρει καθόλου γιατί εσύ είσαι καλά.

  • Φρόντιζε το μυαλό σου: υιοθέτησε τη συνήθεια να σκέφτεσαι θετικά, να χαμογελάς, να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους που σε εξελίσσουν, να διαβάζεις καινούρια βιβλία, να αυξάνεις τις γνώσεις σου.
  •  Φρόντιζε την ψυχή σου: «απελευθερώσου» από τα αρνητικά συναισθήματα, συγχώρεσε, ξέχασε και αντικατάστησε το θυμό, την έχθρα, τον αρνητισμό με την αγάπη.
  • Ανάπτυξε αρετές όπως,  η αυτοπειθαρχία, η ακεραιότητα, το θάρρος, η σύνεση, η συμπόνια, η συγχώρεση και η σοφία.
  • Φρόντιζε τις εκφράσεις σου: η χαρά είναι μεταδοτική. Το ίδιο και η μιζέρια. Παρατήρησε τον εαυτό σου όταν μιλάει. Είσαι πηγή χαράς ή μιζέριας; Τι εκφράσεις χρησιμοποιείς; Επίλεξε το λεξιλόγιό σου πολύ συνειδητά έτσι ώστε να προωθεί τα συναισθήματα που θα ήθελες να έχεις. Ένα φροντισμένο λεξιλόγιο χωρίς εντάσεις και βρισιές είναι τόσο πιο κομψό κι ελκυστικό!

Επίλογος

Αυτή η Νέα Χρονιά ας αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας φιλοσοφίας ζωής.

Ο Ιησούς προτρέπει: «Όλα όσα θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι άνθρωποι αυτά να τους κάνετε και εσείς» (Μτ. 7:12, Λκ. 6:31).

Κατά τον Γκάντι, ας είμαστε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε, η αλλαγή αρχίζει από μέσα μας, εδώ και τώρα.

Καλή Χρονιά! Γεμάτη Αγάπη, Ευγνωμοσύνη, Συμπόνια!!

ΠΗΓΕΣ

Keating, K. (2015). Το Φως. Αθήνα: εκδόσεις Ιβίσκος

Μαλλέρου, Ν. (30 Οκτωβρίου 2017). Η ομορφιά δεν πηγάζει μόνο από μέσα μας.

Παπάνης, Ε. (2013). Ο θαμπωμένος καθρέφτης του εαυτού μας. Αθήνα: Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ.

Προφέτης, Γ. (2013). 14 ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ LIFE COACHING (για να ζούμε καλύτερα και να πετυχαίνουμε περισσότερα). Θεσ/νίκη: Εκδόσεις ΠΡΟΦΕΤΗ.

*Η Μαρία Ζαχαρή είναι καθηγήτρια Βιολογίας, MSc στις «Επιστήμες της Αγωγής».