Μνήμες του παρελθόντος ζωντανεύουν στα μάτια του Γιάννη Ρίτσιου

Η «ΚΡΗΝΗ LIVE» εντόπισε ένα δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της δεκαετίας του ’80, το οποίο διαθέτει στο πλούσιο αρχείο του, ο επί δεκαετίες ολόκληρες αγροτοσυνδικαλιστής, όταν συρόταν στα Αγροτοδικεία μαζί με άλλους συναδέλφους του

Μνήμες του παρελθόντος αναβιώνουν στα μάτια αγροτών της περιοχής μας, σε τακτά χρονικά διάστημα. Ανατρέχοντας σε κιτρινισμένα από το χρόνο δημοσιεύματα εφημερίδων, έρχονται να θυμηθούν τους αγώνες για μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Αγώνες που δικαιώθηκαν, αγώνες που σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως, αγώνες που καταστάλθηκαν με κυβερνητικές εντολές, αγώνες με δίκαια αιτήματα, τα οποία κάποιες φορές δεν τα έλαβε κανείς υπόψη, αντιθέτως έσυρε στα δικαστήρια εκατοντάδες αγρότες του νομού και γενικότερα της χώρας.

Η «ΚΡΗΝΗ LIVE» εντόπισε ένα δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της δεκαετίας του 70, το οποίο διαθέτει στο πλούσιο αρχείο του, ο Γιάννης Ρίτσιος, επί δεκαετίες ολόκληρες αγροτοσυνδικαλιστής.

Σύμφωνα με αυτό στις 8 Φεβρουαρίου του 1978, πέντε μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Τρικάλων, Γ. Ρίτσιος, Σ. Τσιοτινός, Ζ. Καψάλης, Δ. Πολύζος και Β. Παπάς, οδηγούνταν σε τακτική δικάσιμο καθώς ένα χρόνο πριν το 1977, παρά τις εντολές της Χωροφυλακής Τρικάλων να μην διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών, ο Σύλλογος δεν υπάκουσε των διαταγών και προχώρησε στην διαμαρτυρία διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά του.

Από τότε και για πολλά χρόνια, οι αγρότες σύρθηκαν δεκάδες φορές στα Αγροτοδικεία που στηνόταν στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα, χτυπήθηκαν, κατηγορήθηκαν, ζημιώθηκαν από τις ζημιές που προκάλεσαν στα αγροτικά τους μηχανήματα.

Κι όλα αυτά γιατί ανύψωσαν το κεφάλι και ζήτησαν δικαίωμα στην επιβίωση, δικαίωμα να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη που ποτίζουν καθημερινά με αίμα και ιδρώτα…


1 σχόλιο