Μια ακόμη Υπηρεσία χάνει ο Δήμος Φαρκαδόνας και η Οιχαλία

Κλείνει το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις 20 συγχωνεύσεις σχολείων, στο κλείσιμο του ΙΚΑ, της ΔΟΥ και της Εθνικής Τράπεζας (Σεπτέμβριος 2011 έως Ιούνιος 2021)

Σκληρές αποφάσεις, αποδυνάμωση και «απογύμνωση» μιας περιοχής με μόνιμο πληθυσμό περισσότερο των 13.500 πολιτών. Ο λόγος για την περιοχή της Φαρκαδόνας, η οποία χρόνια τώρα συνεχίζει να απογυμνώνεται από τις Υπηρεσίες και λοιπές δομές οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα στις 18 κοινότητες, αλλά μεταφέρονται κι από όμορες κοινότητες των Δήμων Παλαμά και Ελασσόνας που γειτνιάζουν.

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» από το 2011 οι κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν για την περιοχή της Φαρκαδόνας ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Ξεκίνησαν με το «ξήλωμα» των σχολείων καθώς με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, συγχωνεύτηκαν 20 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούσαν στην περιοχή μας. Γυμνάσιο Ζάρκο, που αριθμούσε περίπου 45 μαθητές, συγχωνεύτηκε με το γυμνάσιο Φαρκαδόνας, 9 νηπιαγωγεία και συγκεκριμένα της Πηνειάδας, του Κεραμιδίου, της Παναγίτσας, του Κλοκοτού, των Γεωργανάδων, του Αχλαδοχωρίου, του Πετροπόρου, της Φανερωμένης συγχωνεύτηκαν με όμορα νηπιαγωγεία και 10 δημοτικά σχολεία εκείνα της Πηνειάδας, του Κεραμιδίου, της Παναγίτσας, του Κλοκοτού, των Γεωργανάδων, της Κρήνης, του Αχλαδοχωρίου, του Πετροπόρου, της Φανερωμένης και της Νομής ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο.

Η πικρία και οι αντιδράσεις των κατοίκων υπήρξαν έντονες, ωστόσο θετικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

Το Ιούλιο του 2011 η Φαρκαδόνα έρχεται να πληρώσει το τίμημα μιας ακόμη βαριάς απόφασης. Με κυβερνητική απόφαση ρολά κατέβασε το ΙΚΑ Φαρκαδόνας για να ακολουθήσει το Δεκέμβριο του 2012 η Εφορία. Οι αντιδράσεις των πολιτών και των παραγωγικών τάξεων δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ουσιαστικά βοήθησαν για παροδικά μέτρα στη συνέχεια με την συστάσεις γραφείων ΙΚΑ και ΔΟΥ τα οποία τα επόμενα χρόνια δεν λειτουργούσαν για μια σειρά λόγων.

Και η συνέχεια έπεται. ΤΟ Σεπτέμβριο του 2018 λουκέτο μπαίνει και στην Εθνική Τράπεζα Φαρκαδόνας μετά από πολλά χρόνια του υποκαταστήματος στην περιοχή στο πλαίσιο των συγχωνέυσεων που ακολουθήσε το πιστωτικό ίδρυμα. Χιλιάδες άτομα, κυρίως συνταξιούχοι που εξυπηρετούνταν από την τράπεζα, επαγγελματίες αλλά και απλοί πολίτες, πλέον αναγκάζονται να μεταφέρονται για να εξυπηρετηθούν είτε στα Τρίκαλα, είτε στον Παλαμά Καρδίτσας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πλέον τι είχε σειρά; Οι φήμες που κυοφορούνταν την περσινή χρονιά για το ενδεχόμενο κλείσιμο της τράπεζας Πειραιώς στην Οιχαλία, και στις οποίες είχε αναφερθεί η «ΚΡΗΝΗ LIVE» μέσου αποκλειστικού και έγκυρου ρεπορτάζ, επιβεβαιώνονται.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, το υποκατάστημα της Οιχαλίας κατεβάζει ρολά, μαζί με εκείνο του Μουζακίου και επιπλέον 62 πανελλαδικά.

Η νέα απώλεια μιας Υπηρεσίας από την περιοχή της Οιχαλίας αλλά και γενικότερα από το Δήμο μας, σαφώς και προκαλεί αγανάκτηση και προβληματισμό. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή, όπως αυτή της Οιχαλίας, στην οποία διαμένουν πολλοί ηλικιωμένοι με ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της να διαμένουν στο εξωτερικό κι έχουν τακτικές οικονομικές συναλλαγές, μια περιοχή η οποία κατά το παρελθόν απώλεσε μια σημαντική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα της που λειτουργούσε επί δεκαετίες στην κοινότητα και μετέπειτα στον Καπαδιστριακό Δήμο.