«Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε»

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης, π. Αλέξιος Κανίνας, στην διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης ήρθε να απαντήσει σ’ όλες εκείνες τις απόψεις που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας

«Από τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού και καμιάς ασθένειας», τόνισε μεταξύ των άλλων ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών π. Αλέξιος Κανίνας, μιλώντας στην πρωινή ζώνη, της ραδιοφωνικής Λέσχης 97,6 και στην συνάδελφο Ευαγγελία Σωτηρίου.

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης, στην διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης ήρθε να απαντήσει σ’ όλες εκείνες τις απόψεις που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, συζητήσεις που ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση.

«Δεν υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις πάνω σ’ αυτά τα πνευματικά  θέματα. Είναι θέμα πίστης. Για εμάς για όσους πιστεύουμε αυτό είναι ποτήριο και γεύση αθανασίας. Και δυστυχώς αυτοί που αντιδρούν τώρα είναι άνθρωποι που δεν έχουν μεταλάβει ποτέ στη ζωή τους», τόνισε λίγο αργότερα ο π. Αλέξιος.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε χθες και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τονίζοντας ότι η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18).

Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».
Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια.», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ. της εκκλησίας της Ελλάδος.

KRINI LIVE