Με το βλέμμα στον καιρό και στις τιμές οι βαμβακοπαραγωγοί

Ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα από τη φετινή σοδειά η οποία κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα

Η πολυπόθητη στιγμή για τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού πλησίασε καθώς τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε δειλά-δειλά, η συλλογή του προϊόντος από τα χωράφια. Στις πρώιμες καλλιέργειες οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές μπήκαν στα χωράφια, συγκεντρώνοντας τη κόπο των αγροτών, τη φετινή σοδειά που θα τους αφήσει το εισόδημα της χρονιά για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» από τα μέχρι στιγμής δείγματα τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς οι παραγωγές που δίνουν τα χωράφια, χαρακτηρίζονται υψηλές καθώς πλησιάζουν κατά μέσο όρο τα 400 κιλά ανά στρέμμα. Οι καλές αποδόσεις αποτελούσαν γεγονός αναμενόμενο για τα καλά φροντισμένα χωράφια, καθώς τα βαμβακόφυτα ευνοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, ενώ δεν επηρεάστηκαν κατά πολύ από ασθένειες καθώς επίσης και από σκουλήκια, τα οποία παλιότερα είχαν προκαλέσει τεράστιες ζημιές, αλλά αύξησαν και το κόστος παραγωγής με τα συχνά ραντίσματα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη των βαμβακόφυτων, τα οποία παλιότερα ταλαιπωρούνταν από υγρασία που προκαλούσε προβλήματα στην ανάπτυξη. Ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως αναφέρει η πλειονότητα των αγροτών, είχε ως συνέπεια τα συχνά ποτίσματα, τα οποία θα αυξήσουν την φετινή χρονιά το κόστος παραγωγής.

Ωστόσο ένα καλό δείγμα για την φετινή πορεία των καλλιεργειών και τις αποδόσεις θα λάβουν οι αγρότες τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και δη στις αρχές Οκτωβρίου όπου θα έχει συλλεχθεί ένα μεγάλο μέρος της φετινής σοδειάς.

Η έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου ξεκίνησε και στο νομό Τρικάλων με τα εκκοκκιστήρια του νομού να προχωρούν σε παραλαβές του προϊόντος. Σύμφωνα με τους εμπόρους οι τιμές την φετινή χρονιά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 0,60 λεπτά του ευρώ μιας και κινείται υψηλά το τελευταίο διάστημα στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι τιμές στην παρούσα φάση στα εκκοκκιστήρια ξεκινούν από τα 0,57 λεπτά του ευρώ και κινείται ανοδικά.

Πλέον η προσοχή των αγροτών πέραν των τιμών στρέφεται και στις καιρικές συνθήκες. Οι αγρότες ευελπιστούν αν συνεχιστεί η καλοκαιρία, να μην υπάρξουν ισχυρές βροχοπτώσεις, που θα καθυστερήσουν την συλλογή και δημιουργήσουν προβλήματα υποβάθμισης της ποιότητας που ίσως έχει συνέπειες και στην μείωση της τιμής.

Στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων και στην περιοχή της Φαρκαδόνας, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του βαμβακιού η κύρια συλλογή θα ξεκινήσει από τα μέσα ερχόμενη εβδομάδα.