Μαθητές των Τρικάλων γνώρισαν την ιστορία του τόπου τους

Στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τίτλο «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Συντηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», συμμετείχε για μια ακόμη χρονιά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων. Ως γνωστό η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι δράσεις του Υπουργείου φέτος στόχευαν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων και δεξιοτήτων, τις τεχνικές και τα υλικά αποκατάστασης περασμένων εποχών, την επανεξέταση της χρήσης πόρων και τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διατήρηση του τοπίου, της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας, μέσα από μια κριτική ματιά των συνηθειών και πρακτικών με περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε δύο διαφορετικά σημεία του νομού με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα η πρώτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Πύλης εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Τοξωτή γέφυρα του Πορταϊκού Ποταμού με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η δεύτερη αποτελούσε θεματική ξενάγηση στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων, όπου οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας του μνημείου καθώς και τη σημασία του στη ζωή των κατοίκων.

Στις δράσεις συμμετείχαν συνολικά περίπου 250 μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, το Δημοτικό Σχολείο Μεγάλων Καλυβίων και το Δημοτικό Σχολείο Πύλης.