Μαραθώνιος εξόδων για τους γονείς

Σπεύδουν για την προμήθεια βιβλίων, γραφικής ύλης και λίστας για το σχολείο που ζητούν οι εκπαιδευτικοί για την έναρξη του σχολικού προγράμματος

Με την έναρξη του φθινοπώρου αρχίζουν και τα έξοδα για τους γονείς. Στα μεγάλα έξοδα για τις δραστηριότητες των παιδιών, τη φροντιστηριακή υποστήριξη των μαθητών όλων των τάξεων, έρχονται να προστεθούν και τα απαραίτητα για το σχολείο, γραφική ύλη, τετράδια και βιβλία.

Φυσικά όλα τα παραπάνω έρχονται να αυξήσουν τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό, προκαλώντας σε πολλές των περιπτώσεων άγχος μιας και τα οικονομικά εκατοντάδων οικογενειών δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κι ως τα καλύτερα.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, γονείς και μαθητές συνεχίζουν σε καθημερινή βάση να επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία της περιοχής μας για να προμηθευτούν τα αναγκαία και απαραίτητα είδη που θα χρησιμοποιήσουν στο σχολείο.

Ήδη η αγοραστική κίνηση χαρακτηρίζεται αυξημένη καθώς γονείς ή και μαθητές επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία προκειμένου, είτε να αγοράσουν, είτε να παραγγείλουν, όλα εκείνα που απαιτεί το σχολείο.

Πολλοί είναι εκείνοι που πριν προμηθευτούν τα απαραίτητα προβαίνουν σε έρευνα αγοράς προκειμένου να επωφεληθούν. Ωστόσο σύμφωνα με βιβλιοπώλες, οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα προηγούμενων χρόνων χωρίς να παρουσιάζουν μεταβολές άνωθεν.

Οι τιμές στη γραφική ύλη καθώς και στα βιβλία παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, με τα βιβλιοπωλεία να διαθέτουν είδη για όλα τα πορτοφόλια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος μιας τσάντας ξεκινάει από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 70 ευρώ. Επίσης υπάρχουν κασετίνες από δύο-τρία ευρώ μέχρι και 15 ευρώ. Τετράδια μπορεί να βρει κανείς από 50 λεπτά. Γενικώς για όλα τα είδη από τσάντες μέχρι και μολύβια, ξύστρες, υπάρχει μεγάλη ποικιλία, που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, ανάλογα με το βαλάντιο της κάθε οικογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια λίστα ειδών που δίνεται σε μικρές τάξεις του δημοτικού ξεκινά από 40 ευρώ και μπορεί να ανέλθει μέχρι και στα 60 ευρώ ανά παιδί.

Έναρξη σχολικής χρονιάς χωρίς βοηθήματα δεν υπάρχει. Το κόστος των βοηθημάτων αγγίζει τα 20 ευρώ ενώ αν προσθέσουμε και τα ξενόγλωσσα βιβλία, το κόστος εκτινάσσεται στα 100 ευρώ. Πρόκειται για ένα μέσο όρο που επιδέχεται διάφορες αποκλίσεις ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του κάθε μαθητή.

Στα βοηθήματα και στα ξενόγλωσσα πολλοί γονείς χρησιμοποιούν τα κουπόνια αγοράς βιβλίων από ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, μειώνοντας τον τελικό προϋπολογισμό.