Κερδίζει έδαφος η μελισσοκομία στην νεολαία της περιοχής μας

Ένας από αυτούς που ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο και ο Βασίλης Στεργίου από την Κρήνη, το μέλι του οποίου πλέον, ταξιδεύει και διατίθεται σε Ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού

Εδώ και χρόνια μπορεί τα πτυχία να μην προσέφεραν εργασία σε χιλιάδες νέους σε πανελλαδικό επίπεδο, εγκλωβίζοντας τη νεολαία στην ανεργία και στην αναζήτηση δουλειάς. Ο πρωτογενής τομέας ωστόσο προσφέρει απλόχερα εργασία, αν κανείς θελήσει να ασχοληθεί ενεργά, το κυριότερο σοβαρά.

Ένας από αυτούς του κλάδους και η μελισσοκομεία, η οποία τα τελευταία χρόνια συναντά ευρεία απήχηση από τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο κομμάτι, συνεχίζοντας την ενασχόληση γονιών και παππούδων. Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την μελισσοκομεία από αγάπη για την φύση και το περιβάλλον.

Στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας δεκάδες νέοι ακολουθούν τα βήματα μεγαλύτερων, γονιών, παππούδων, συγχωριανών ή φίλων τους και ασχολούνται με την μελισσοκομεία. Φαίνεται εξάλλου αν πραγματοποιήσει κανείς ένα περίπατο τόσο στα πεδινά, όσο και στα ορεινά της περιοχής μας. Εκεί θα συναντήσει αραδιασμένες τις κυψέλες των μελισσοκόμων που παράγουν το δικό τους μέλι, διαθέτοντας τόσο στα χωριά μας, αλλά το σημαντικότερο το εξαγάγουν και στο εξωτερικό.

Ένας από αυτούς και ο Βασίλης Στεργίου από την Κρήνη, του Δήμου Φαρκαδόνας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται με την μελισσοκομεία από χόμπι αλλά τελικά αυτή κατάφερε να τον κερδίσει.

«Πριν από λίγα χρόνια αποφάσισα να ξεκινήσω από χόμπι με το συγκεκριμένο αντικείμενο έχοντας δυο κυψέλες για το μέλι του σπιτιού. Κατά την ενασχόληση μου είδα ότι η μελισσοκομεία έκρυβε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνώρισα και κατάφερα να μάθω όταν ασχολήθηκα ενεργά. Σε όλη αυτή την προσπάθεια με βοήθησε ενεργά ο συγχωριανός μου, μελισσοκόμος, Δημήτρης Παππάς, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά. Με την βοήθεια του, γνώρισα άγνωστα πράγματα ενώ αποφάσισα να ασχοληθώ και επαγγελματικά.», θα μας πει ο Βασίλης Στεργίου.

Αν ασχοληθεί κάποιος ενεργά και με έντονο ενδιαφέρον με την μελισσοκομεία κι αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν σαφώς αφήνει ένα καλό κέρδος στις τσέπες των παραγωγών. Ωστόσο η προσωπική εργασία που θα πρέπει να καταβάλλουν είναι έντονη. Αρχικά η κούραση πηγάζει από την τακτή μεταφορά των κυψελών σε γόνιμα σημεία με πλούσια ανθοφορία και βλάστηση.

Αυτό φυσικά και δεν αγχώνει τον Βασίλη Στεργίου, καθώς όπως και ο ίδιος αναφέρει η ενασχόληση με το αγαπημένο χόμπι σε συνδυασμό ότι έρχεσαι πιο κοντά στην φύση, σε ξεκουράζει.

Τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο ο Βασίλης μαζί με άλλους συντοπίτες μελισσοκόμους επισκέπτεται διάφορες περιοχές της χώρας. Δασώδες εκτάσεις όπου οι μέλισσες τρέφονται και το μέλι αποκτά πλούτο αρωμάτων.

Αυτά τα αρώματα πλημμυρίζουν τα βάζα μελιού του Βασίλη Στεργίου, το οποίο πλέον ταξιδεύει και σε χώρες του εξωτερικού.

Έλληνες αλλά και Γερμανοί, δοκιμάζουν το μέλι του Βασίλη Στεργίου στα ελληνικά εστιατόρια και γεύονται αρώματα αλλά και νοστιμιά που πηγάζει από την περιοχή μας κι όχι μόνο…