Οι κάτοικοι της Φαρκαδόνας γονάτισαν μπροστά στα Άγια Πάθη

Με θρησκευτική κατάνυξη και απόλυτο πένθος την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή έγινε η αναπαράσταση της Σταύρωσης και της Αποκαθήλωσης στο λόφο πίσω από το Δημαρχείο της Φαρκαδόνας

Ημέρα απόλυτου πένθους η σημερινή για ολάκαιρη τη Χριστιανοσύνη. Ο Χριστός, ο Σωτήρας του κόσμου, κείτεται νεκρός, με τον κάθε πιστό και τη φύση ολόκληρη να θρηνούν τον Ιησού.
Κατανυκτικό το κλίμα και στις εκκλησίες της Φαρκαδόνας από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όπου τελέστηκε η Αποκαθήλωση του Θείου Σώματος. Για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Φαρκαδόνα, ο ιερέας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου π. Αθανάσιος, ήρθε να αναπαραστήσει την Αποκαθήλωση του Θείου Σώματος, το οποίο βρισκόταν κρεμασμένο από Σταυρού, στο Όρος έναντι του Δημαρχείου της Φαρκαδόνας.
Οι εκδηλώσεις της αναπαραστάσεως της Σταύρωσης ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Για δεύτερη χρονιά με την ολοκλήρωση της Ακολουθίας της Σταύρωσης και των Παθών, ο ιερέας π. Αθανάσιος Κούτσιας, συνοδευόμενος από μικρά παιδιά και πλήθος πιστών έχοντας στα χέρια του το Άχραντο Σώμα του Κυρίου, «πορεύτηκε προς το Γολγαθά», στο Όρος που βρίσκεται έναντι του Δημαρχείου. Εκεί πέρυσι είχε τοποθετηθεί ένας μεγάλος Σταυρός, στον οποίο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης κρεμάστηκε ο Ιησούς.
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους πιστούς ο ύμνος «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.». Πιστοί γονάτισαν μπροστά στο Σταυρό, εναποθέτοντας πόνους και στεναχώριες, ζητώντας ίαση ψυχών και σωμάτων και προσδοκώντας την τριήμερο Ανάσταση.
«Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.». Αφού διαβάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο, οι πιστοί γονάτισαν στον Θεάνθρωπο, προσδοκώντας την δική του Ανάσταση και των δικών τους προσώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Ο ιερέας συνοδεία πιστών, έχοντας το λευκό σάβανο, ανηφόρισε στο ίδιο σημείο. Ως τον Ιωσήφ τον απ’ Αριμαθέας, που ζήτησε να λάβει από τον Πιλάτο, το Σώμα του Κυρίου μας, για να το ενταφιάσει σε καινό μνημείο.
«Ότε εκ του ξύλου σε νεκρόν, ο Αριμαθαίας καθείλε, την των απάντων ζωήν, σμύρνη και σινδόνι σε Χριστέ εκήδευσε, και τω πόθω ηπείγετο, καρδία, και χείλει, σώμα το ακήρατον, σου περιπτύξασθαι, όμως συστελλόμενος φόβω, χαίρων ανεβόα σοι. Δόξα, τη συγκαταβάσει σου Φιλάνθρωπε.».
Γυναίκες της Φαρκαδόνας και παιδιά, ως μυροφόροι έραιναν με λουλούδια και αρώματα το Σώμα του Κυρίου. «Ταίς Μυροφόροις Γυναιξί, παρά τό μνήμα επιστάς, ο Άγγελος εβόα. Τά μύρα τοίς θνητοίς υπάρχει αρμόδια, Χριστός δε διαφθοράς εδείχθη αλλότριος.».
Ο π. Αθανάσιος τύλιξε το Σώμα του Κυρίου και το μετέφερε με πομπή στην εκκλησία της Φαρκαδόνας, ολοκληρώνοντας την αναπαράσταση των Θείων Παθών.
«Ότε κατήλθες πρός τόν θάνατον, η ζωή η αθάνατος, τότε τόν Άδην ενέκρωσας, τή αστραπή τής θεότητος, ότε δέ καί τούς τεθνεώτας εκ τών καταχθονίων ανέστησας, πάσαι αι Δυνάμεις τών επουρανίων εκραύγαζον.».
Πλέον όλοι αναμένουν το Αναστάσιμο μήνυμα με την τέλεση της πρώτης Αναστάσεως το πρωί του Σαββάτου και της Αναστάσιμης λειτουργίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής.