Ιστορική ημέρα για την Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την τακτική της συνεδρίαση, αποφάσισε η Μητρόπολη να φέρει από εδώ και στο εξής τον τίτλο, Τρίκκης, Γαρδικίου (Επισκοπή Γαρδικίου με έδρα το Ζάρκο 10ος αι.) και Πύλης

Μια άκρως ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική ημέρα για την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών αποτελεί η 7η Οκτωβρίου 2021. Κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την τακτική της συνεδρίαση, αποφάσισε η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών να φέρει από εδώ και στο εξής τον τίτλο, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Για την ιστορική τροποποίηση, τοποθετήθηκε με δήλωσή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος.

«Με βαθύτατη συναίσθηση των ποιμαντικών μου υποχρεώσεων, τις οποίες μου τις εμπιστεύτηκε η φιλόστοργη μητέρα μας Εκκλησία και με σοβαρή ευθύνη της επιλύσεως και διεκπεραιώσεως όλων των εκκλησιαστικών ζητημάτων που αφορούν την Ιερά Μητρόπολή μας, σας γνωρίζω ότι κατόπιν σχετικής αιτήσεώς μου, η Ιερά Σύνοδος της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου τροποποίησε τον τίτλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, σε Ιερά μητρόπολη Τρίκκης – Γαρδικίου και Πύλης. Η πρόταση μου, πιστεύω ότι επικαιροποιεί τη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, σύμφωνα με τις αλλαγές, τις οποίες ο λαός μας επιβάλλει μέσα από τη ζωή του», αναφέρει ο σεπτός ποιμενάρχης κ.κ. Χρυσόστομος.

Για την ιστορία αναφορικά με τον νέο προτεινόμενο τίτλο, το «Γαρδίκιο» δεν έχει καμιά σχέση με το ορεινό χωριό της Δημοτικής Ενότητας Αιθήκων του Δήμου Πύλης.

Προέρχεται από την ιστορική Επισκοπή Γαρδικίου, η οποία δημιουργήθηκε στα δυτικά της πόλεως των τρικάλων, στην σημερινή τοποθεσία Ζάρκου, 1ος αιώνας, η δε κωμόπολη Πύλη, είναι η γενέθλιος γη του Πολιούχου και Προστάτου της καθ΄ημάς Ιεράς Μητρόπολης, Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λαρίσης και Τρίκκης.