Η Κρήνη θα γιορτάσει τον Κλήδονα την Πρωτομαγιά και τ’ Άη Θανασιού το Μάη

Ξεκινούν το απόγευμα της Πρωτομαγιάς οι εκδηλώσεις για την αναβίωση του εθίμου το οποίο θα ολοκληρωθεί μία μέρα μετά, την Δευτέρα 2 Μαϊου

Ο Μάης, ο μήνας που γιορτάζει ολάκαιρη η φύση, είναι συνυφασμένος με σειρά εθίμων τα οποία αναβίωναν στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας. Πέραν των πανηγυριών που διοργανωνόταν σε πολλά χωριά της περιοχής μας, οι κάτοικοι και δη οι γυναίκες, τιμούσαν τον Κλήδονα. Ένα έθιμο που αναβίωνε από άγαμες κοπέλες προκειμένου να τους φανερωθεί η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Τα χρόνια πέρασαν και πολλά από τα έθιμα μας χάθηκαν. Ωστόσο κάτοικοι των χωριών και δη οι παλαιότερες γενιές έρχονται να τα θυμηθούν, αναπολώντας τα χρόνια τα παλιά.

Ο Κλήδονας πέραν των άλλων χωριών αναβίωνε και στο χωριό της Κρήνης. Τότε που τα κορίτσια προετοίμαζαν με κάθε ιεροτελεστία το καζάνι του Κλήδονα, το οποίο στολιζόταν με λουλούδια.

Η αναβίωση του εθίμου θα ξεκινήσει το απόγευμα της Κυριακής 1 Μαϊου στις 06:00, όπου γυναίκες του χωριού, όπως γινόταν παλιά, τραγουδώντας θα προχωρήσουν στην συγκέντρωση λουλουδιών τόσο από τις αυλές των σπιτιών τους, όσο και από τους γύρω λόφους, προκειμένου στη συνέχεια να στολίσουν τον Κλήδονα.

Το έθιμο αναμένεται να συνεχιστεί το Απόγευμα της Δευτέρας 2 Μαϊου πάλι στις 06:00 μ.μ. όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης αναμένεται να γιορτάσει τον Κλήδονα στην πλατεία του χωριού, χορεύοντας και τραγουδώντας τραγούδια της άνοιξης.