Γυναίκες της Οιχαλίας στόλισαν τον Κλήδονα και υποδέχτηκαν την άνοιξη

Ο Κλήδονας αναβίωσε από τον Σύλλογο Γυναικών Οιχαλίας, όπως επιτάσσει το έθιμο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως γινόταν κατά το παρελθόν στην Οιχαλία και σε όλα τα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας

Ένα έθιμο που είναι συνυφασμένο με το Μάη και διαδεδομένο σε κάθε χωριό της Φαρκαδόνας, μιας και αναβίωνε τις παλιές καλές εποχές από ανύπαντρες κοπέλες, με στόχο να τους φανερωθεί ο άνδρας που θα τις συντροφεύσει στη ζωή τους, ζωντάνεψε για μια ακόμη χρονιά στο δημοτικό διαμέρισμα Οιχαλίας του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στο έθιμο συμμετείχαν γυναίκες του χωριού, που φρόντισαν για μια ακόμη χρονιά ανήμερα της Πρωτομαγιάς να στολίσουν τον Κλήδονα και να το κλειδώσουν κάτω από το φως του μαγιάτικου φεγγαριού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο κέντρο της Οιχαλίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που φρόντισε ο Σύλλογος. Τοποθετήθηκε το καζάνι όπου οι γυναίκες του Συλλόγου έβαλαν μέσα μπουκέτα με λουλούδια και ξεκίνησε το τραγούδι και ο χορός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έθιμο του Κλήδονα γινόταν κάθε παραμονή της Πρωτομαγιάς όπου  οι κοπέλες της Οιχαλίας, φτιάχνανε ένα μπουκέτο με λουλούδια. Κανόνιζαν σε ποιο σπίτι θα τραγουδήσουν τα Κλήδονα μιας και έπρεπε να είναι σε σταυροδρόμι και να έχει καλή τουλούμπα που να βγάζει εύκολα νερό.

Σε ένα μεγάλο καζάνι ρίχνανε νερό και μέσα βάζανε τα μπουκέτα. Τα τραγουδούσαν δυο βράδια και το τρίτο βράδυ αφού χόρευαν, τα έβγαζαν και τα έριχναν στις σκεπές των σπιτιών για καλή τύχη.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Σπύρος Αγναντής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιώργος Γεωργίου, ο πρόεδρος της Οιχαλίας Βαγγέλης Παθέκας κ.ά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κα Σπυριδούλα Καψάλη ευχαρίστησε όλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τις Γυναίκες που βοήθησαν να διεξαχθεί με επιτυχία το έθιμο και ευχήθηκε σε όλους καλό μήνα με υγεία και δύναμη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.