Οι Φαρκαδόνιοι ένωσαν τις φωνές τους με χιλιάδες άλλους Έλληνες για την Μακεδονία

Ρίγη συγκίνησης στα λόγια χαιρετισμού και ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη που συγκίνησαν τους παραβρισκόμενους που φώναξαν «Η Μακεδονία είναι Ελληνική»

Ενθουσιασμός και εθνική υπερηφάνεια ήταν δυο από τα κυρίαρχα συναισθήματα που επικράτησαν κατά την διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό. Μέσα στις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του Συντάγματος βρέθηκαν και αρκετοί Φαρκαδόνιοι που ένωσαν τις φωνές του, για την Μακεδονία. Οι φωνές τους αντήχησαν από άκρη σε άκρη της χώρας, έφτασαν σε κάθε σημείο της Υφηλίου. Η φωνή τους δυνάμωσε μπροστά στο σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελληνική και δεν δανείζεται», όπως εξάλλου και η ιστορία της. Δάκρυσαν μπροστά στην γαλανόλευκη που κυμάτιζε από τον πανύψηλο γερανό, σκεπάζοντας τα εκατομμύρια ανθρώπων που υπερασπίστηκαν με την παρουσία τους την ιστορία και τα ιδανικά μας.

Ακόμη και σήμερα μια μόλις ημέρα μετά το ογκώδες συλλαλητήριο στα αυτιά των Φαρκαδόνιων όπως και των χιλιάδων άλλων Ελλήνων αντηχούν τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Καλοί μου Έλληνες, φασίστες, αναρχικοί, ρατσιστές, τραμπούκοι. Θα μάθατε πως οι πατριώτες που μας κυβερνούν μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα, κύριε και λαέ, να μη μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή κι όπως εσύ με δίδαξες, κυρίαρχε ελληνικές λαέ, να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή με κάθε θυσία και σ’ ευχαριστώ γι΄ αυτό. Εγώ θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας, που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου, ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες τους τις μορφές.».

Φυσικά οι εικόνες αυτές θα παραμείνουν για καιρό άσβεστες στις μνήμες όσων συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Η πιο δυναμική και ογκώδες συγκέντρωση, που δεν είχε πολιτικά στοιχεία. Ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση του λαού. Ήταν μια συγκέντρωση που αγκαλιάστηκε από τον απλό κόσμο, από άτομα κάθε ηλικίας. Από τους Έλληνες, που δεν συμβιβάζονται, αλλά διεκδικούν και δεν δανείζουν σε κανένα την ιστορία τους. Γιατί η ιστορία κατακτάται δεν μοιράζεται με κανένα και με τίποτα.

Ανάμεσα στους συνδημότες του συλλαλητηρίου ήταν και ο δήμαρχος Φαρκαδόνας Θανάσης Μεριβάκης με τη σύζυγό του Ειρήνη αλλά και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ Γιάννης Αναγνώστου