Έρχονται τα πρώτα “Κουστούμια” σε καπνιστές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Αναμένεται η εγκύκλιος του υπουργείου για τον αντικαπνιστικό νόμο προκειμένου να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, όπου σε περιπτώσεις παραβάσεων θα φέρουν ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα 500 ευρώ στα καταστήματα και 200 ευρώ στους καπνιστές

Παρελθόν θα αποτελεί σε λίγες ημέρες και για τα καφενεία, τις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης της περιοχής μας…το κάπνισμα. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα κάνει τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να γίνονται σκληροί απέναντι στους καπνιστές, απαγορεύοντας το τσιγάρο εντός των καταστημάτων. Κι αυτό γιατί τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά τόσο για τους καπνιστές, όσο και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Μάλιστα αυτά θα ανέρχονται στα 500 ευρώ για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και 200 ευρώ για τους καπνιστές.

Πλέον οι Αστυνομικές Αρχές του νομού, αλλά και ευρύτερα της χώρας, αναμένουν την αποστολή της σχετικής εγκυκλίου από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ξεκινήσουν τους ελέγχους. Οι έλεγχοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα εστιάζονται μονάχα στις πόλεις. Αντίστοιχοι και αυστηροί θα είναι και στην περιφέρεια, συγκεκριμένα στα χωριά.

Τι σημαίνει αυτό; Οι Αστυνομικές Αρχές θα καλούνται αν όχι σε καθημερινή βάση, σε ιδιαίτερα τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουν τα μαγαζιά, για το αν τηρούν το νομό. Σε περίπτωση που εντοπίζονται καπνιστές σε εσωτερικούς χώρους, η επιβολή προστίμων είναι δεδομένη.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους και δεν παραλείπουν να ισχυριστούν ότι το μέτρο, ειδικά το διάστημα του χειμώνα θα μειώσει την κίνηση στα καταστήματα. Κάποιος καπνιστής που δεν θα μπορεί να καπνίσει εντός του καταστήματος δεν θα προτιμήσει να πραγματοποιήσει έστω και μια μικρή έξοδο σε κάποιο κατάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Κάποιοι εκ των ιδιοκτητών και στην περιοχή της Φαρκαδόνας αναζητούν τρόπους μέσω κατασκευής χώρων καπνίσματος σε εξωτερικά σημεία των καταστημάτων, π-προκειμένου να κρατήσουν την πελατεία τους σταθερή.

Εκείνο ωστόσο που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η έκδοση της εγκυκλίου βάσει της οποία θα κινηθούν οι έλεγχοι, οι οποίοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί.