Έρχεται ρύθμιση για τα χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων

Οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση αφορούν χρέη των αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια Συνεταιριστικές κλπ)

Είχαν λάβει παλιότερα δάνεια για να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις του και να αναπτύξουν το μηχανολογικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους. Κι αν για αρκετό χρονικό διάστημα υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις εξόφλησης, ο χρόνος και η συγκυρία τα έφεραν έτσι, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις. Τα δάνεια «κοκκίνισαν» και οι δανειολήπτες, αγρότες και κτηνοτρόφοι, βρέθηκαν αντιμέτωποι με οικονομικά αδιέξοδο. Στο νομό Τρικάλων οι περιπτώσεις αγροτοκτηνοτρόφων που βρίσκονται αντιμέτωποι με «κόκκινα» δάνεια είναι πολλές. Εκατοντάδες είναι και στην περιοχή της Φαρκαδόνας, με τους αγροτοκτηνοτρόφους να αναζητούν σανίδα σωτηρίας για να απομακρυνθούν από κινδύνους πλειστηριασμούς κινητής και ακίνητης περιουσίας.

«Ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες αγρότες μεταξύ αυτών και πάρα πολλοί στην περιοχή της Φαρκαδόνας αναμένεται να δώσει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση αφορούν χρέη των αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια Συνεταιριστικές κλπ).

Η ρύθμιση αφορά γεωργούς και κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δάνειο από την πρώην ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες και εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31-12-2017.

Στους αγρότες παρέχεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του ποσού εντός του τριμήνου, ενώ η διαγραφή του κεφαλαίου μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 60%. Σε περίπτωση διακανονισμού των οφειλών μέσω δόσεων, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού μέχρι και 10 χρόνια (120 δόσεις), με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται στο 40%.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους (www.keyd.gov.gr) η οποία αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών.

Για “την πιο σημαντική ρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στον αγρότη” και που “θα του δώσει πάλι τον έλεγχο των οικονομικών του” έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και υπογράμμισε ότι “δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία”.