Επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί η παραγωγή των αγροτοκτηνοτρόφων

«Απροστάτευτοι και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης του εισοδήματος αλλά και στήριξης και διάθεσης της παραγωγής βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Τρικάλων όπως και όλης της χώρας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

Επανέρχεται με το ίδιο ακριβώς αίτημα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων ζητώντας από την κυβέρνηση και τοπ υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος και της παραγωγής των αγροτοκτηνοτρόφων.

Η «Άνοιξη» στέκεται τόσο στην στήριξη των αγροτών, όσο και των κτηνοτρόφων. Για τους μέν πρώτους που παράγουν και πάνε στις λαϊκές αγορές, ζητάει να λειτουργήσουν άμεσα με την συμμετοχή μόνο αγροτοπαραγωγών για να διαθέτουν τα προϊόντα τους και φυσικά παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Να ενταχθούν άμεσα στο βοήθημα των 800 ευρώ και να υπάρχει κάλυψη για την απώλεια εισοδήματος από τις κλειστές αγορές.

Για τους κτηνοτρόφους, να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την απώλεια στην τιμή κρέατος μπροστά και στο Πάσχα λόγω των μέτρων της καραντίνας. Καμιά μείωση στην τιμή του γάλατος, επιδότηση για την αγορά φθηνών ζωοτροφών».

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Απροστάτευτοι και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης του εισοδήματος αλλά και στήριξης και διάθεσης της παραγωγής βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Τρικάλων όπως και όλης της χώρας.

Στα παλιά βάρη από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή-αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων τώρα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω κορονοϊού προστίθενται και νέα βάρη στις πλάτες των αγροτοκτηνοτρόφων.

Απροστάτευτοι και αβοήθητοι από την πλευρά της πολιτείας, για ακόμη μια φορά στην «απ’ εξω», έρμαιοι των ορέξεων του κάθε τσαμπάση και του μεγαλέμπορα που βλέποντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία και με τις πλάτες της κυβέρνησης αξιοποιούν τον κίνδυνο και τον φόβο της μη απορρόφησης της παραγωγής (αμνοερίφια νωπά λαχανικά φρούτα κλπ) οργιάζουν αγοράζοντάς την κοψοχρονιά και πουλώντας την πανάκριβα στο ράφι και στο τσιγκέλι.

Κτύπημα στους μικροπαραγωγούς αποτέλεσε και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών έπειτα και απο τα βεβαιωμένα κρούσματα στη Λάρισα.

Βέβαια για μας ισχύουν και τα τηρούμε στην πλειοψηφία μας τα περιοριστικά μέτρα προφύλαξης, όμως για τους μεγαλέμπορους και τους ομίλους των Σούπερ Μαρκετ ισχύει το αντίθετο. Αυτοί χωρίς κανέναν περιορισμό μπορούν να κινούνται ελεύθερα από την μια άκρη της χώρας στην άλλη μεταφέροντας και πουλώντας αγροτικά προϊόντα.

Ως πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων στην οποία συμμετέχουμε ως Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού έγκαιρα είχαμε γνωστοποιήσει και ζητήσει μέτρα στήριξης των αγροτών από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη. Δυστυχώς δεν είδαμε κανένα μέτρο στήριξης αντί αυτού είδαμε να μοιράζονται απλόχερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους εμποροβιομηχάνους του αγροτικού τομέα.

Θα πάρουμε μέτρα, θα…. θα…. θα…..διαβάζουμε στις ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα τοπικά ΜΜΕ και μέτρα δεν βλέπουμε. Στην παρέμβασή μας στους Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και στο Δήμαρχο Τρικκαίων για το άνοιγμα των λαϊκών αγορών δηλώνουν αναρμόδιοι ρίχνοντας το μπαλάκι στον κ. Χαρδαλιά λές και αυτοί δεν είναι κυβερνητικά στελέχη.».

KRINI LIVE