Άμεση ανταπόκριση του Χρ. Μιχαλάκη για τους παραγωγούς Αχλαδιού και Ροδάκινου

Επιστολή αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Μείωση παραγωγής σε καλλιέργειες ροδάκινων και αχλαδιών στην Π.Ε. Τρικάλων

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τις αρχές του μήνα που διανύουμε δεν στάθηκαν ευνοϊκές για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, συγκεκριμένα της Ροδακινιάς και Αχλαδιάς. Καλλιέργειες οι οποίες και στο νομό Τρικάλων ακολουθούν αυξητική τάση.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τις εν λόγω καλλιέργειες δημιουργώντας εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή, που βρισκόταν στο τελικό στάδιο πριν την συγκομιδή.

Οι πληγέντες αγρότες που είδαν τις προηγούμενες ημέρες την παραγωγή του να καταστρέφεται, απευθύνθηκαν στο Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ζητώντας την άμεση στήριξη.

Άμεση υπήρξε και η ανταπόκριση του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, ο οποίος μέσω επιστολής που κοινοποίησε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη και στον υφυπουργό κ. Σκρέκα Κωνσταντίνο, ζητά την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών-δενδροκαλλιεργητών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, των οποίων η παραγωγή έχει πληγεί σοβαρά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Όπως ανέφερε στην επιστολή ο κ. Μιχαλάκης, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά το μήνα Αύγουστο, με συνεχείς και ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με απότομη πτώση θερμοκρασίας προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια ροδάκινων καθώς και αχλαδιών.

Οι εν λόγω ζημιές σε συνδυασμό με τον παγετό που παρατηρήθηκε τον μήνα Μάρτιο οδήγησαν τους παραγωγούς σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Δυστυχώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει καταστροφές σε καλλιέργειες εξ αιτίας βροχοπτώσεων και οι αγρότες αντιμετωπίζουν για ακόμη μια φορά τις σοβαρές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων με μείωση του εισοδήματος τους.

Για τους λόγους αυτούς ζήτησε την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να ξεκινήσουν διαδικασίες de minimis αποζημίωσης για όλους τους πληγέντες αγρότες δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας την οποία βιώνουν.