Επί ποδός οι Κτηνιατρικές Αρχές του νομού

Ανησυχία στους κτηνιάτρους και στους κτηνοτρόφους προκαλεί ο καταρροϊκός πυρετός σε κοπάδια της Κοζάνης και της Καστοριάς

Την παρούσα περίοδο δεν βρίσκονται επί ποδός μονάχα οι Υγειονομικές Αρχές με αφορμή τα εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού που προκαλούν ανησυχία. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι κτηνιατρικές Αρχές του νομού με αφορμή την εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς.

Συγκεκριμένα ο καταρροϊκός πυρετός παρουσιάστηκε σε εκτροφές αιγοπροβάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης (7 εστίες στην Π.Ε. Καστοριάς και 1 στην Π.Ε. Κοζάνης), θέτοντας σε εγρήγορση την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τρικάλων καθώς επίσης και τα Κτηνιατρικά Γραφεία Καλαμπάκας, Πύλης και Οιχαλίας.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται από ζώο σε ζώο με το τσίμπημα κουνουπιού.

Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά κλινικά συμπτώματα εμφανίζουν κυρίως τα πρόβατα.

Τα προσβεβλημένα ζώα εμφανίζουν πυρετό μέχρι 42ο C, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και των αυτιών, ρινικό έκκριμα, σιελόρροια (αφροί στο στόμα), μπλε γλώσσα, απώλεια βάρους και θάνατο. Θεραπεία δεν υπάρχει. Όσα ζώα αναρρώσουν εμφανίζουν απώλεια τριχώματος, στειρότητα και καθυστερημένη ανάπτυξη.

Οι οικονομικές απώλειες από την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή είναι πολύ μεγάλες.

Πρόληψη του νοσήματος μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των εντόμων τόσο με τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων στα ζώα όσο και στους στάβλους.

Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου και σε άλλους νομούς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ορίσει ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα συνολικά 150 χιλιομέτρων από τις εστίες της νόσου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ανήκει στην ζώνη προστασίας και επιτήρησης, η ζώνη προστασίας εκτείνεται σε μήκος 100 km από κάθε μολυσμένη εκτροφή και η ζώνη επιτήρησης εκτείνεται 50 km από τα όρια της ζώνης προστασίας.

Οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (προβάτων, αιγών και βοοειδών) του νομού μας απαγορεύεται να μετακινήσουν τα ζώα τους εκτός των ορίων της ζώνης προστασίας και  επιτήρησης.

Εντός της ζώνης προστασίας και επιτήρησης τα ζώα μετακινούνται μόνο εάν έχει εφαρμοστεί πριν τη μετακίνηση τους κατάλληλο εντομοαπωθητικό.

Το εντομοαπωθητικό χορηγείται από ιδιώτη Κτηνίατρο, ο οποίος εκδίδει κτηνιατρική συνταγή και καταγράφει τη χορήγηση στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της Εκτροφής. Αντίγραφο της κτηνιατρικής συνταγής κίτρινου χρώματος μαζί με την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς των αντίστοιχων φαρμάκων παραμένει στο επίσημο μητρώο φαρμακευτικών αγωγών της εκμετάλλευσης για πέντε (5) χρόνια.

Σε περίπτωση αγοράς ζώων από άλλη εκμετάλλευση τα  νεοεισαχθέντα ζώα να παραμένουν σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών.

KRINI LIVE