Επανήλθε ο φόβος και η αγωνία στα χωριά της Φαρκαδόνας

Η νέα χθεσινή δόνηση δεν άφησε αλώβητα τα καταπονημένα κτίρια στα οποία υπήρξαν νέες καταπτώσεις από το μεγάλο μετασεισμό

Μνήμες του κοντινού παρελθόντος ήρθε να ξυπνήσει η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση που προκλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή της Ελασσόνας. Ο σεισμός εντάσεως 4,6 Ρίχτερ που έγινε αισθητός στην πλειονότητα του γεωγραφικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας, όπως και στο νομό Τρικάλων, προκάλεσε την έντονη ανησυχία στις σεισμόπληκτες περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας, φέρνοντας μνήμες του κοντινού παρελθόντος, του μεγάλου σεισμού της 3ης Μαρτίου και των μεγάλων μετασεισμών που ακολούθησαν το βράδυ της Τσικνοπέμπτης 4ης Μαρτίου με ένταση  5,9 Ρίχτερ αλλά και των υπολοίπων που ακολούθησαν μέχρι και τις 21 Μαρτίου και είχαν ισχύ, ίση ή μεγαλύτερη των 4 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος μεγάλος μετασεισμός ήρθε να χτυπήσει μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από την 21η Μαρτίου, που είχε ένταση 4,2 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Φυσικά οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν όλο αυτό το διάστημα κι έγιναν αισθητοί και στην περιοχή της Φαρκαδόνας, όπως και σε κοινότητες του Δήμου Μετεώρων που απέχουν ελάχιστα από το επίκεντρο, ήταν αισθητοί κι είχαν ένταση μικρότερη των 4 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Για την ιστορία και σύμφωνα με στοιχεία που έφεραν στο φως οι σεισμολόγοι από τις 3 Μαρτίου έως και σήμερα στην περιοχή της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου, Λάρισας, Φαρκαδόνας και Μετεώρων έχουν σημειωθεί 3.000 περίπου μετασεισμοί.

Ο νέος ισχυρός μετασεισμός, αν και θεωρείται φυσιολογικός για τους σεισμολόγους, αναμένοντας, όπως υπογραμμίζουν κι άλλους της ίδιας έντασης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θορύβησε τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών και δη Του Δήμου Φαρκαδόνας.

Οι σεισμολόγοι πάντως εξηγούν ότι  η μετασεισμική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει μετά το σεισμό των 6,3 ρίχτερ της 3ης Μαρτίου, απλά το τελευταίο διάστημα έχει αραιώσει η πυκνότητα των σεισμικών δονήσεων.

Όλο το Μάιο δεν είχαμε μετασεισμικές δονήσεις ισχυρές  (πάνω από 3,5 ρίχτερ) στην περιοχή. Κατέληξε λέγοντας πως οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν πάμε σε σταδιακή εκτόνωση της ενέργειας και είναι πιο πιθανό να έχουμε και κάποιον ακόμη πάνω από 4 ρίχτερ, παρά το αντίθετο.

Από το νέο ισχυρό μετασεισμό το απόγευμα της Τρίτης σε κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας δεν έλειψε ο φόβος των κατοίκων, που ήρθαν να θυμηθούν τα όσα είχαν συμβεί το περασμένο Μάρτιο.

Από την σεισμική δόνηση, οικίες που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες υπήρξαν νέες καταπτώσεις, χωρίς όμως ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Οι κάτοικοι βέβαια ανησυχούν καθώς μέχρι και σήμερα σπίτια τα οποία κρίθηκαν κατεδαφιστέα δεν αναλήφθηκε καμιά μέχρι στιγμής πρωτοβουλία για την κατεδάφιση.

Πολλές από αυτές τις οικίες κατοικημένες πριν το σεισμό αλλά και ακατοίκητες βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των χωριών συνορεύοντας με δρόμους, γεγονός που ελλοχεύει τον κίνδυνο καταρρεύσεων και τραυματισμών.

Οι κάτοικοι των χωριών και ιδιοκτήτες σημειώνουν ότι άμεσα θα πρέπει να επιτραπούν οι κατεδαφίσεις, προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστα περιστατικά. Ειδικά με τις τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα χωριά, τα κτίρια καταπονήθηκαν περισσότεροι, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καταπτώσεις.