Επανήλθε με νέα ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ για τους χαλαζόπληκτους

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στις ζημιές που προκάλεσαν τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας στην περιοχή της Φαρκαδόνας και σε άλλα σημεία του νομού 

Το ΚΚΕ επανέρχεται με νέα ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή και σχετίζεται με τις πρόσφατες ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή χαλαζόπτωση της περασμένης Παρασκευής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, μέσω της ερώτησης και απευθυνόμενοι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητούν απάντηση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο για να γίνει άμεση και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων παραγωγών για μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται για το σύνολο των ζημιών, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων με έκτακτη οικονομική ενίσχυση, καθώς και για να παγώσουν οι οφειλές τους σε τράπεζες και δημόσιο.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές η νέα χαλαζόπτωση έπληξε τον Νομό Τρικάλων την Παρασκευή 4 Οκτώβρη (σε διάστημα μόλις 15 ημερών από την προηγούμενη της 19ης Σεπτέμβρη). Ορισμένα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας έχουν πληγεί για δεύτερη φορά και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Το πολυδάπανο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ ούτε και αυτήν την φορά προστάτευσε τους αγρότες, με αποτέλεσμα να χαθεί η παραγωγή τους σε λίγες ώρες που επικράτησαν τα καιρικά φαινόμενα.

Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για ζημιές που έγιναν ενώ είχαν πραγματοποιήσει όλα τα έξοδα και τις φροντίδες που απαιτούνται και ανέμεναν την συγκομιδή της παραγωγής τους. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημά τους όπου σε συνδυασμό με τα πανάκριβα καλλιεργητικά έξοδα, χαμηλές τιμές των προϊόντων και άλλα αντιαγροτικά μέτρα (αυξημένα ασφάλιστρα, φορολογία, μειωμένες επιδοτήσεις, διάφορα χαράτσια, ΕΝΦΙΑ κλπ) που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Από τις ζημιές αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες των κυβερνήσεων και του ΕΛΓΑ που δεν ικανοποιούν το αίτημα των παραγωγών για μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας μιας και ο Νομός είναι πολυπαθής με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή, να χάνεται η παραγωγή τους και να καταστρέφονται οικονομικά. Επίσης δεν ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγών για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνονται για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και όχι μέρους της.