Έντονη επισκεψιμότητα πολιτών στο ΓΝΤ για εξετάσεις και νοσηλεία

Η κρίση και η οικονομική αδυναμία ωθεί περισσότερους πολίτες στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα για εξετάσεις και έλεγχο της υγείας

Ίσως παλιότερα κάποιοι συμπολίτες μας, να μην σκεφτόταν καν, την αναμονή για την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων προκειμένου να υποβληθούν σε κάποια εξέταση.

Χωρίς δεύτερη σκέψη επισκεπτόταν κάποιο ιδιώτη γιατρό των Τρικάλων για να υποβληθούν στην εξέταση, αποφεύγοντας το μεγάλο ή μικρό χρόνο αναμονής.

Σε καιρούς κρίσης ωστόσο η επίσκεψη σε ιδιώτες γιατρούς για αρκετούς Τρικαλινούς αποτελεί πολυτέλεια, με αποτέλεσμα να σπεύδουν να κλείσουν κάποιο ραντεβού στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, παραβλέποντας την μικρή ή και την μεγάλη αναμονή.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με αύξηση των ανασφάλιστων που σπεύδουν στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων μέσω της δωρεάν πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας, προκάλεσε αύξηση της επισκεψιμότητας στα εξωτερικά ιατρεία και του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Δημήτρη Παρθένη η επισκεψιμότητα στα εξωτερικά – τακτικά ιατρεία έχει αυξηθεί κατά 10% ενώ αύξηση παρατηρείται και στους νοσηλευόμενους σε ποσοστό που αγγίζει το 8%.

Οι γιατροί στα εξωτερικά ιατρεία υπάρχουν μέρες που προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλους τους ασφαλισμένους πιάνουν δουλειά από νωρίς το πρωί, με το επισκεπτήριο διαρκεί μέχρι και τις 4 περίπου το μεσημέρι.

Ανάλογη αύξηση επίσης παρατηρείται και στα εργαστήρια του Νοσοκομείου Τρικάλων, όπου καταφεύγουν πλέον εκτός από τους ασφαλισμένους και οι ανασφάλιστοι, προκειμένου να υποβληθούν σε διάφορες εξετάσεις.

Αναφερόμενος στην αύξηση της επισκεψιμότητας ο διοικητής του νοσοκομείου εξήγησε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων ότι χιλιάδες ανασφάλιστοι σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο καλύπτονται από το σύστημα, η περεταίρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος προς τους πολίτες, καθώς επίσης και η αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το νοσοκομείο Τρικάλων.

«Η αύξηση της επισκεψιμότητας στα τακτικά ιατρεία αφενός οφείλεται στην οικονομική αδυναμία των πολιτών να επισκεφτούν κάποιον ιδιώτη γιατρό. Ωστόσο αν αναλύσουμε το θέμα περεταίρω θα συμπεράνουμε ότι η εικόνα του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων έχει βελτιωθεί κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες του νομού κι όχι μόνο να το εμπιστεύονται. Φυσικά και δεν τον εμπιστεύονται μόνο οι απλοί πολίτες. Υπάρχουν άνθρωποι επώνυμοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν κάποια ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα, αλλά επισκέπτονται το νοσοκομείο μας, καθότι διακρίνουν την βελτίωση και τις άριστες υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτό», σημείωσε ο κ. Παρθένης.

Αναφορικά με την αναμονή των ραντεβού που σε κάποιες των περιπτώσεων είναι μεγάλη, ο διοικητής ήρθε να υποστηρίξει, ότι σε κάποιες ειδικότητες είναι μεγάλη.

«Σε κάποιες των περιπτώσεων η αναμονή είναι σχετικά μεγάλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποιες ειδικότητες, χειρουργική, ουρολογική, ορθοπεδική, γυναικολογική, γίνονται επανεξετάσεις ασθενών μετά τα χειρουργεία, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αυξημένη αναμονή σε σχέση με άλλες ειδικότητες», επεσήμανε ο διοικητής.

Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνά κανείς και το γεγονός ότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων των πολιτών που κλείνουν ραντεβού και στη συνέχεια δεν προσέρχονται για εξέταση, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί διάβρωση του συστήματος των ραντεβού.