«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε»…

Κεκλεισμένων των θυρών η τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού την παραμονή των Θεοφανίων στις εκκλησίες των χωριών της Φαρκαδόνας

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα  και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς εβεβαίου του λόγου το ασφαλές. Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι.». Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και κεκλεισμένων των θυρών των Ιερών Ναών του Δήμου Φαρκαδόνας, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης, ο εορτασμός των Αγίων Θεοφανίων.

Την παραμονή της εορτής στους 18 Ιερούς Ναούς της περιοχής μας, τελέστηκε από τους ιερείς η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Αμέσως μετά την απόλυση στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών οι ιερείς φρόντισαν να μεταφέρουν τον Αγιασμό και σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν μπουκαλάκια, προκειμένου οι πιστοί, να λάβουν το Αγιασμένο Ύδωρ προς ανάμνηση της Βαπτίσεως του Κυρίου.

Αγιασμό για να ραντίσουν τις οικίες τους αλλά και να πιούν προς ίαση ψυχής, σώματος και ασθενειών.

«Ίνα πάντες οι αρυόμενοι και μεταλαμβάνοντες έχοιεν αυτό προς ιατρείαν παθών, προς αγιασμόν οίκων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον», αναφέρεται ρητώς στο Ιερό Κείμενο της Ακολουθίας, περιγράφοντας την Αγία και Ευεργετική Δράση του ύδατος.

Ανάλογη Ακολουθία αναμένεται να τελεστή στις Εκκλησίες και την επομένη, ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων.

Την φετινή χρονιά λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν θα ακολουθεί η παράδοση της επισκέψεως των ιερέων στις οικίες των χωριών για τον Αγιασμό τους. Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα δεν θα επιτρέψουν τους ιερείς να μας επισκεφτούν και να μας καθαγιάσουν.

Για αύριο εξάλλου λόγω των περιοριστικών μέτρων ο Αγιασμός θα τελεστή εντός των εκκλησιών και αναβάλλονται οι εκδηλώσεις ρίψης του Τιμίου Σταυρού στις γέφυρες του Πηνειού Ποταμού στο Κεραμίδι και στου Νεοχωρίτη Ποταμού στην Οιχαλία.