Εν αναμονή του αλωνισμού βρίσκονται έμποροι και αγρότες στο δήμο Φαρκαδόνας

Προβλέπονται καλή παραγωγή την φετινή χρονιά παρά τα προβλήματα που προέκυψαν το Φεβρουάριο με την ανομβρία

Ελάχιστες μέρες απομένουν πριν την έναρξη του αλωνισμού από τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με σιτηρά και κριθάρια σ’ όλο το νομό, ταυτόχρονα και στο Δήμο Φαρκαδόνας. Έμποροι και αγρότες προετοιμάστηκαν καταλλήλως και αναμένουν την βελτίωση των καιρικών συνθηκών που θα ανάψουν το πράσινο φως για την έναρξη της αλωνιστικής περιόδου.

Κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με παραγωγούς και εμπόρους η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι καλή για τα σιτηρά. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη αν οι καιρικές συνθήκες την διάρκεια του χειμώνα ήταν ευνοϊκές με βροχοπτώσεις. Αν και από τα μέσα Ιανουαρίου αλλά κι όλο το Φεβρουάριο κυριάρχησε ανομβρία με συνέπεια τα  σιτηρά να μην αναπτύσσονται και να υπάρχουν καθυστερήσεις, ο Μάρτιος, μήνας κατά τον οποίο σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις συνέβαλε ώστε να σωθεί στο παρά πέντε η καλλιέργεια. Πολλοί βέβαια αγρότες το διάστημα του Φεβρουαρίου αλλά και στις αρχές Μάρτη, φρόντισαν να ποτίσουν τις καλλιέργειες προχωρώντας στην απαιτούμενη λίπανση.

Κατά αυτό τον τρόπο οι συγκεκριμένες καλλιέργειες εκτιμάται ότι θα αποδώσουν στα μέγιστα.

«Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν από την ανομβρία τον περασμένο Φεβρουάριο, η κατάσταση ήρθε να σωθεί μέσα στον Μάρτιο με τις επαρκείς βροχοπτώσεις. Οι καλλιέργειες άρχισαν να αναπτύσσονται κανονικά και να προοδεύουν, με αποτέλεσμα να αναμένουμε καλές παραγωγές την φετινή χρονιά. Σαφής εικόνα θα αποκομίσουμε με την έναρξη του αλωνισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σύντομα», ανέφερε μιλώντας στην «KRINI LIVE», ο έμπορος κ. Κωνσταντίνος Χαλβατζάς, ο οποίος διατηρεί Βιοτεχνία Ζωοτροφών στην Οιχαλία, αλλά ασχολείται επαγγελματικά με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο το αλώνισμα του κριθαριού θα ξεκινήσει σε περίπου μια εβδομάδα αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν μέσα στην εβδομάδα, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα ξεκινήσει και το αλώνισμα σιταριού.

Αναφορικά με τις τιμές κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα κυμανθούν και θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, αρχικά από την ποιότητα και μετέπειτα τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις.

KRINI LIVE