Εκτεταμένες ζημιές εντοπίζουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ σε χωράφια του Δήμου Φαρκαδόνας

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε καλλιέργειες που είχαν υποστεί ζημιές από τον παγετό του Φεβρουαρίου και του Απριλίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι των γεωπόνων του ΕΛΓΑ στην περιοχή της Φαρκαδόνας και ευρύτερα μετά τις ζημιές που δημιουργήθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες του περασμένου Φεβρουαρίου και Απρίλιου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της επόπτριας του ΕΛΓΑ στο Νομό Τρικάλων κα Αναστασία Τσάτσα στην ηλεκτρονική εφημερίδα  «ΚΡΗΝΗ LIVE» γεωπόνοι του ΕΛΓΑ συνεχίζουν τις αυτοψίες και τους ελέγχους σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό παγετό του Φεβρουαρίου αλλά ταυτόχρονα και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω του μηδενός την περίοδο του Απριλίου.

Για την ιστορία ο πρώτος παγετός είχε σημειωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 17 του μήνα. Μετά την χιονόπτωση είχαν σημειωθεί ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -10 βαθμούς Κελσίου προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε σιτηρά αλλά ταυτόχρονα και δεντροκαλλιέργειες. Ειδικά για τα δέντρα οι ζημιές ήταν τεράστιες καθώς οι καλοκαιρία από τα μέσα Ιανουαρίου και μέχρι στις 12 Φεβρουαρίου αποτέλεσαν την αφορμή για πρόωρη ανθοφορία με συνέπεια ο πάγος να βρει τα δέντρα πάνω στο άνθος. Για την συγκεκριμένη κατηγορία υπήρχε ολοκληρωτική καταστροφή η οποία σήμερα είναι ορατή καθώς τα δέντρα δεν έχουν καθ’ όλο καρπό που θα έδινε παραγωγή.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο με ένα διήμερο μη φυσιολογικών θερμοκρασιών το πρώτο δεκαήμερο του δευτέρου μήνα της άνοιξης. Οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός προκάλεσαν καταστροφή στα σκεπαστά φυτά καρπουζιού και πεπονιού σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων με τους αγρότες να προχωρούν εκ νέου στην φύτευση φυτών.

Μετά τις δηλώσεις των αγροτών σε όλο το φάσμα του νομού που προκλήθηκαν ζημιές ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών.

Συγκεκριμένα και στην παρούσα φάση έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε καλλιέργειες πεπονιού και καρπουζιού ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στα σιτηρά. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σε δεντροκαλλιέργειες κερασιού ενώ συνεχίζονται οι εκτιμήσεις των γεωπόνων σε καλλιέργειες βερίκοκου, ροδάκινου, αχλαδιού, αμυγδάλου, φουντουκιού κ.α.

Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους και σύμφωνα με γεωπόνους οι καταστροφές που καταγράφονται είναι ιδιαίτερα σημαντικές, από περιοχή σε περιοχή.

*Φωτογραφία της κας Αναστασίας Τσάτσα με τον πρόεδρο των Ταξιαρχών κ. Αχιλλέα Νίκου