Εκοιμήθη μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος

Ένα θλιβερό γεγονός σκεπάζει τα Τρίκαλα και την τοπική Εκκλησία. Σε ηλικία 88 ετών εκοιμήθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών  Κύρος Αλέξιος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, μετά από χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο Μακαριστός πρ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κατά την νοσηλεία του εντοπίστηκε θετικός στον κορονοϊο.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κύρος Αλέξιος υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που ανέδειξε τις τελευταίες δεκαετίες η Εκκλησία της Ελλάδας.

Η αξιοπρέπεια, η ανωτερότητα, η καλοσύνη, η αμεσότητα, η απλότητα και η μεγαλοψυχία είναι μερικές μόνο από τις τόσες αρετές που τον διέκριναν.

Ο Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών Κύρος Αλέξιος, είχε παρατηθεί από το Μητροπολιτικό Θρόνο προ πενταετίας, υπέρ του τότε Πρωτοσύγκελου και νυν Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου. Ωστόσο ήταν συνεπής στα Λειτουργικά του καθήκοντα, όταν η υγεία του το επέτρεπε. Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και η μεγάλη του ηλικία τον είχαν καθηλώσει στο κρεβάτι, όπου και δεχόταν την αγάπη και την υποστήριξη όλης της Μητροπόλης.

Η είδηση της κοίμησης του Κύρου Αλέξιου προξένησε βαθιά λύπη στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Επαρχίας του που υπηρέτησε για περισσότερο των 30 χρόνων.

Η ταφή του σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει αύριο Τρίτη. Η σορός θα μεταφερθεί στο Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος όπου θα τελεστή η εξόδιος Ακολουθία κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στην συνέχεια θα ταφεί σε ειδική κρύπτη εντός του Ναού. Στην εκκλησία που οικοδόμησε με δικές του προσπάθειες και είναι αφιερωμένη στον Πολιούχο των Τρικάλων, Άγιο Βησσαρίωνα. Από το πρωί της Τρίτης στο άγγελμα του Κοίμησης του Σεβασμιωτάτου οι καμπάνες σε όλους τους Ναούς της Μητροπόλεως μας χτυπούσαν πένθιμα, σε ένδειξη λύπης και πένθους.

Το Βιογραφικό του

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος (κατά κόσμον Θεόδωρος) Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στο Πειραιά το 1932. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960.
Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης το 1954 από τον τότε καθηγούμενο αυτής μακαριστό Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Μακρυγιάννη, ενώ χειροτονήθηκε Διάκονος το ίδιο έτος στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιά από τον μακαριστό Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαραθώνος κυρό Δαμασκηνό.
Πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως Διάκονος στις Ιερές Μητροπόλεις Ξάνθης και Πειραιώς. Διετέλεσε μάλιστα στρατιωτικός ιεροκήρυκας κατά την διετία 1955-57.
Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος το 1961 στην Ξάνθη από τον μακαριστό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κυρό Αντώνιο και χειροθετήθηκε αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτη. Με τον βαθμό του Πρεσβυτέρου υπηρέτησε εκεί ως ιεροκήρυκας, διδάσκοντας συγχρόνως αμισθί ως καθηγητής στην Εκκλησιαστική Σχολή αποδοτικά και εποικοδομητικά τα μαθήματα της Λειτουργικής, Τελετουργικής, Ποιμαντικής και Κανονικού Δικαίου. Ακόμη εργάσθηκε επιτυχώς ως Κατηχητής και Πνευματικός κηρύττοντας παράλληλα σε τακτικές ώρες στην αίθουσα «Χριστιανική Στέγη» της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και στις εδρεύουσες σε αυτή στρατιωτικές μονάδες.
Καθ’ όλο το έτος 1966 χρημάτισε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και ανταποκρίθηκε πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις και ευθύνες που του ανατέθηκαν. Μετά την πλήρωση του επισκοπικού θρόνου μετατέθηκε οριστικά στην Δράμα υπηρετώντας σε αυτήν ως ιεροκήρυκας, πνευματικός και καθηγητής του φροντιστηρίου επιμόρφωσης ιερέων. Ωσαύτως διετέλεσε Πρωτοσυγκελλεύων μέχρι της εις Επίσκοπον Διαυλείας εκλογής του το 1976.
Για πέντε χρόνια είχε ορισθεί Βοηθός Επίσκοπος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο σε ποικίλα πνευματικά και διοικητικά θέματα.
Όπως ήταν φυσικό, από την θέση αυτή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, έγινε γνωστός στην Ελληνική κοινωνία για την επάξια εκπροσώπηση της Εκκλησίας, ως επίσης και της σεπτής Ιεραρχίας, η οποία εκτιμούσα τα πολλαπλά αυτού πνευματικά και διοικητικά προσόντα προέκρινε αυτόν και κατέστησε Μητροπολίτη της Γεραράς Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών κατά τις αρχιερατικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου 1981.
Από την ημέρα ενθρονίσεως του την 21ην Οκτωβρίου 1981 ανάλωσε τον εαυτό του στην διακονία του ενεπιστευθέντος αυτώ περιουσίου λαού του Θεού αθόρυβα, πλην όμως δημιουργικά, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής και δράσης.
Έχοντας κυριολεκτικά οργώσει την επαρχία των Τρικάλων τα 30 αυτά έτη ποιμαντορίας κατόρθωσε να αφουγκραστεί τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και προσπάθησε να δώσει λύσεις στα ανακύπτοντα εκάστοτε προβλήματα.
Ιδιαίτερη φροντίδα επιδεικνύει στην ανέγερση και ανακαίνιση Ιερών Ναών με αποκορύφωμα την ανέγερση του Προσκυνηματικού Ναού επ’ ονόματι του Πολιούχου Τρικάλων Αγίου Βησσαρίωνος, ενός Ναού που απουσίαζε από την πόλη μας.
Έτερο χαρακτηριστικό έργο είναι η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου «ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» πλησίον του επισκοπείου, με αίθουσα διαλέξεων, εκκλησιαστική βιβλιοθήκη, εκκλησιαστικού μουσείου και του Ραδιοφωνικού Σταθμού «ΑΓΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΣ».