Εκδήλωση με αναφορά στο χρόνο και στο παρελθόν που παραμένουν άσβεστα στις μνήμες

Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση της «Γουρουνοχαράς» στην κεντρική πλατεία της Φαρκαδόνας παρουσία φορέων και πλήθος κόσμου

Συνυφασμένο με την περιοχή μας το έθιμο της «Γουρουνοχαράς» συνεχίζει να κεντρίζει την προσοχή μικρών και μεγάλων αμέτρητες δεκαετίες. Κάτοικοι των χωριών της Φαρκαδόνας και κυρίως εκείνοι της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων κάθε τέτοια εποχή ανταμώνουν σφάζοντας τα γουρούνια που εκτρέφουν στα σπίτια τους, και προετοιμάζοντας τις πεντανόστιμες τσιγαρίδες γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα.

Αυτές τις εικόνες ήρθαν να αναπαραστήσουν Δήμος Φαρκαδόνας και δημότες που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας διοργανώνοντας για τρίτη συνεχή χρονιά την εκδήλωση της γουρονοχαράς.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου τα καζάνια μπήκαν στη φωτιά και το χοιρινό κρέας άρχισε να ροδίζει με την ευωδία να είναι έντονη. Φυσικά από την εκδήλωση δεν έλειπε το ζεστό κρασί, τα κεράσματα και η μουσική που ερχόταν να ανεβάσουν τη διάθεση των συμμετεχόντων. Τις ευχές του στους συντοπίτες έδωσε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης ευχόμενος καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία στο κόσμο.

Το κέφι και η διασκέδαση διήρκησαν αρκετή ώρα, με τους μεγαλύτερους να αναπολούν το παρελθόν και τις οικογενειακές μαζώξεις που γινόταν τα Χριστούγεννα στα σπίτια των χωριών της Φαρκαδόνας για το σφάξιμο του γουρουνιού. Τα πανηγύρια και η χαρά που ακολουθούσαν, τα τραπέζια που στρωνόταν για να προσφερθούν τα χοιρινά εδέσματα που διακρινόταν για την νοστιμιά τους.

Όλα αυτά σε μια εκδήλωση που αποτελεί αναφορά και προάγεται από το Δήμο Φαρκαδόνας για να τιμηθούν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις.