Εικόνες θλίψης και αγωνίας στο πληγωμένο Δαμάσι

Η ΚΡΗΝΗ LIVE επισκέφτηκε σήμερα την γειτονική κοινότητα του Δήμου Τυρνάβου και συνομίλησε με κατοίκους του χωριού (Φωτό Βίντεο)

Ένα μήνα μετά το σεισμό της 3ης Μαρτίου και τους ισχυρούς σε πολλές των περιπτώσεων μετασεισμούς που ακολούθησαν τίποτα δεν είναι ίδιο κι όπως πριν στο πληγωμένο Δαμάσι του Δήμου Τυρνάβου. Μια κοινότητα η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο του σεισμού της 3ης Μαρτίου και στάθηκε η αφορμή μέχρι και σήμερα που συνεχίζονται οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, να χαρακτηριστούν κόκκινα και κίτρινα περισσότερα από 150 σπίτια.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΡΗΝΗ LIVE επισκέφτηκε το μεσημέρι της Κυριακής την κοινότητα Δαμασίου συνομιλώντας με τον πρόεδρο του χωριού, Γιώργο Τσανάκα και σεισμόπληκτους που διαμένουν σε τροχόσπιτα και οικίσκους που τοποθετήθηκαν από την περιφέρεια αλλά και αποτέλεσαν προσφορές φορέων. Επισκέφτηκε και περιηγήθηκε στην πληγωμένη κοινότητα που συνορεύει με το Δήμο Φαρκαδόνας και από το Ζάρκο που πληγώθηκε ανάλογα, απέχει σε νοητή ευθεία λιγότερο των 10 χλμ.

Με την πρώτη ματιά κατά την περιήγησή στο χωριό κυριαρχεί η θλίψη από την καταστροφή. Σπίτια καταστραμμένα, μια σχολική αυλή χωρίς σχολείο, καθώς λίγα 24ωρα μετά το σεισμό κατεδαφίστηκε, κόσμος που έχασε σε λιγότερο του λεπτού τις περιουσίες, άνθρωποι που εδώ κι ένα μήνα μένουν σε σκηνές, τροχόσπιτα και κοντέινερ. Παντού πόνος, θλίψη και αγωνία. Φόβος για τους δυνατούς μετασεισμούς που σημειώνονται και τρομοκρατούν τους σεισμοπαθείς, κάτι ανάλογο που έζησαν το βράδυ του Σαββάτου.

Στην κάμερα της ΚΡΗΝΗ LIVE μίλησε ο πρόεδρος του χωριού, Γιώργος Τσανάκας, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα τα όσα ζει το χωριό. Όπως ανέφερε το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ δόθηκε από την περασμένη εβδομάδα για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες των σεισμοπαθών, ενώ συγκινητική είναι η προσφορά φορέων, απλού κόσμου, Περιφέρειας και Δήμου Τυρνάβου στην παροχή κάθε βοήθειας. Ωστόσο εκείνο που προέχει στην παρούσα φάση είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η στήριξη από το κράτος.

Ανάλογα αιτήματα κατέθεσαν και κάτοικοι του χωριού μιλώντας στην κάμερα. Άνθρωποι ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, νεότερες γενιές που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζουν, τους κόπους μιας ζωής να χάνονται και να οδηγούνται σε σκηνές, τροχόσπιτα και κοντέινερ να διαμείνουν.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, παρά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν χάνουν το κουράγιο τους. Δεν χάνουν την ελπίδα. Δεν χάνουν την ευγένεια. Συνεχίζουν να ανεβαίνουν το Γολγοθά με αξιοπρέπεια στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, προκειμένου να βγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από αυτή την κρίση. Μια κρίση που όπως οι ίδιοι αναφέρουν δοκιμάζει τις αντοχές και την πίστη τους.