Εγκαινιάστηκε το κομμάτι 79 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Ε – 65

Η παράδοση του έργου έγινε σήμερα παρουσία του υπουργού Υποδομών κ. Σπίρζη που βρέθηκε στα Τρίκαλα

Στην κυκλοφορία δόθηκε σήμερα το μεσημέρι το κομμάτι Τρίκαλα – Ξυνιάδα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε – 65. Η παράδοση έγινε παρουσία του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη.

Μετά από συνεχείς αναβολές τελικά σήμερα άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος και τώρα μένει να δούμε με τα υπόλοιπα τμήματα, για τα οποία μίλησε και ο υπουργός για τις εξελίξεις που υπάρχουν στην ομιλία του.

Πρόκειται για 79 χιλιόμετρα που συνδέονται με το νέο συνδετήριο κλάδο μήκους 10 χλμ. με τον υφιστάμενο άξονα Λαμίας – Τρικάλων. Με αυτό το τμήμα παρακάμπτονται οι στροφές στο Δομοκό, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού προς Τρίκαλα και Καρδίτσα, μειώνεται περισσότερο από 30 λεπτά.

Ο υπουργός κ. Σπίρτζης αρχικά μετέβη στη Λαμία, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τα Τρίκαλα, όπου και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Όπως τόνισε «κυβέρνηση και Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και σ΄ αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, κατάφεραν να λύσουν σύνθετα και μεγάλα προβλήματα, που κρατούσαν το έργο τελματωμένο».

Όπως σημείωσε με την παράδοση του δρόμου κλείνει οριστικά ο κύκλος των οικονομικών υπερβάσεων, των καθυστερήσεων και της λεηλασίας των χρημάτων από τον ιδρώτα των πολιτών, σε ημιτελή και ανολοκλήρωτα έργα. Στην επαναδιαπραγμάτευση για τον Ε65 , έναντι των απαιτήσεων και κατασκευαστών και παραχωρησιούχων, η Κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πέτυχε όφελος για το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα πολίτη το οποίο ανέρχεται σε 137.403.444 ευρώ.

Συνεχίζοντας τόνισε πως «οι διαχειριστικές αστοχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων άφησαν κληρονομιά έναν τυφλό αυτοκινητόδρομο… Για να ολοκληρωθεί το έργο και να ξεπεραστούν οι δυσμενέστατοι για το ελληνικό δημόσιο όροι των συμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων η κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά καίριων παρεμβάσεων που αφορούσαν τη θεραπεία των παθογενειών που κρατούσαν το έργο καθηλωμένο.

Ακόμη ο κ. Σπίρτζης επισήμανε πως «κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έρχεται να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση, δρομολογώντας τις διαδικασίες για να παραδοθεί στους πολίτες το σύνολο του έργου, λειτουργικό και ολοκληρωμένο.

Το Δημόσιο με την έκδοση των δύο υπουργικών Αποφάσεων, αποφάσισε την ολοκλήρωση των αναβαλλόμενων τμημάτων του Έργου. Πρόκειται για το νότιο τμήμα Λαμία- Ξυνιάδα και το βόρειο τμήμα Γρεβενά – Εγνατία, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως αναβαλλόμενα τμήματα με την αναθεώρηση της σύμβασης το 2013, και εξαιρέθηκαν από το φυσικό αντικείμενο του έργου με κυρίαρχες αιτίες τις διαχειριστικές αστοχίες του πολιτικού προσωπικού που σχεδίασε και διαχειρίστηκε την τύχη των μεγάλων έργων της χώρας.

Για το νότιο τμήμα του έργου από Λαμία έως Ξυνιάδα μήκους 32,5 χλμ περίπου, η χρηματοδότησή είναι ήδη εξασφαλισμένη. Έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος 2014-2020 και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2018.

Όσον αφορά στην κατασκευή του βορείου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου (ξεκινάει από τα Τρίκαλα –ΑΚ Τρικάλων και φθάνει ως πέρας του Ε65), η πολιτική ηγεσία έχει κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατό να είναι

δυνατή η εκκίνηση των εργασιών, έχοντας πριν από όλα εξασφαλίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε να μην εμπλακεί εκ νέου το έργο σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σε κοστοβόρες εμπλοκές. Να σημειωθεί επ΄αυτού, ότι οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στα τέλη του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει το έργο».