Δεν χρειάζονται πειραματισμοί και βιασύνες για τους υποψηφίους προέδρους και συμβούλους

Πόσοι άραγε νυν πρόεδροι ή εν δυνάμει υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι γνωρίζουν τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στις δημοτικές εκλογές του 2023;

Μπορεί να έχουν ξεκινήσει οι προεκλογικές ζυμώσεις για την μελλοντική συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ειδικά για τα τοπικά συμβούλια, που στις επερχόμενες εκλογές επιστρέφουν…και τίθεντο κάτω από τα γενικά ψηφοδέλτια.

Μπορεί κάποιοι πρόεδροι ή εν δυνάμει υποψήφιοι να προσέτρεξαν να δώσουν λόγους και χέρια με εν δυνάμει υποψηφίους δημάρχους, (είτε μυστικά, είτε επίσημα) αρκετά νωρίς σε σχέση με το χρόνο συγκρότησης ψηφοδελτίων. Φυσικά όμως η πλειονότητα όσων κατέλθουν υποψήφιοι στα τοπικά συμβούλια, αγνοούν σημαντικά στοιχεία περί των αλλαγών που θα ισχύσουν με την εκλογή προέδρων και τοπικών συμβουλίων.

Στην παρούσα χρονική περίοδο, δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα διεξαχθούν οι εκλογές, εννοώντας αν θα διεξαχθούν με την τρέχουσα πληθυσμιακή αναφορά ή βάσει της νέας απογραφής που διεξήχθη από το φθινόπωρο του 2021 έως τις αρχές του χειμώνα του 2022 και τα αποτελέσματά της, αναμένεται να ανακοινωθούν την άνοιξη του 2023.

Στην περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν βάσει των τρέχοντων πληθυσμιακών στοιχείων, (με ελάχιστες ως μηδαμινές πιθανότητες), ο αριθμός εκλογής των τοπικών συμβούλων θα παραμείνει ίδιος.

Στην περίπτωση όμως που εκλογές συμβούν βάσει της νέας απογραφής, (αυτό εξάλλου θεωρείται από πολλούς δεδομένο), τότε πραγματικά θα έχουμε ένα θρίλερ βάσει του νέου αυτοδιοικητικού νόμου και των αλλαγών του. Επί της ουσίας ο αριθμός των μονοεδρικών κοινοτήτων που στις τελευταίες εκλογές ήταν μόλις 3 στο Δήμο Φαρκαδόνας, θα αυξηθεί κατά πολύ, καθώς πολλές κοινότητες παρουσιάζουν σημαντική μείωση πληθυσμού και δεν αγγίζουν τον αριθμό των 300 μόνιμων κατοίκων. Ουσιαστικά σ’ αυτές τις περιπτώσεις αντί 5 υποψηφίων τοπικών συμβούλων θα υπάρχει μόλις 1! Άρα απορίας άξιο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι που σήμερα φροντίζουν να συμφωνούν με υποψηφίους τοπικούς συμβούλους, πως θα τους χρησιμοποιήσουν μελλοντικά σε περίπτωση του δεύτερου σεναρίου;

Ταυτόχρονα στις επόμενες εκλογές σύμφωνα με το νέο νόμο, δικαίωμα απόσπασης στο σημείο εκλογής τους, έχουν πλέον οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων κι όχι το σύνολο των εκλεγμένων. Στις τελευταίες εκλογές ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων κοινοτικών συμβούλων έθετε υποψηφιότητα με την ελπίδα της εκλογής και της απόσπασης σε κάποια δημόσια υπηρεσία της περιοχής μας ή του νομού, προκειμένου να παρίσταται και να εκπροσωπεί το θεσμό στον οποίο εκλέχτηκε. Και τα παραδείγματα συμμετοχής και εκλογής δημόσιων υπαλλήλων, όπως φυσικά και των αποσπάσεών τους είναι πολλά και στην περιοχή μας. Αλήθεια όλοι αυτοί οι άνθρωποι νυν κοινοτικοί σύμβουλοι αλλά και εν δυνάμει υποψήφιοι το γνωρίζουν αυτό;

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι φρόντισαν να τους επ’ αυτού; Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά στις μονοεδρικές, που όπως είπαμε είναι πολλές, δεν θα «τολμήσουν» ή δεν θα «ρισκάρουν» να τα βάλλουν με «μεγαθήρια» στην προκειμένη παλιούς (νυν) προέδρους που εκλέγονται επί σειρά ετών και πιθανότητα θα αποσυρθούν καθώς δεν θα έχουν πιθανότητες εκλογής.

Η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων θα πρέπει πλέον να αρχίσει να συμβιβάζεται με την ιδέα της επιστροφή στις εργασιακές βάσεις από τον Ιανουάριο του 2024.

Τα σημαντικότερα βέβαια τα αφήνουμε για το τέλος…

Αλήθεια οι πρόεδροι γνωρίζουν τις αλλαγές ή μάλλον καλύτερα οι υποψήφιοι δήμαρχοι φρόντισαν να ενημερώσουν τους συνοδοιπόρους τους, που θα τους θέσουν ως υποψηφίους στα κάτω-κάτω των ψηφοδελτίων τους, ως κοινοτικούς συμβούλους, ότι ασχέτως πρωτιάς συνδυασμού, πρόεδρος και τοπικό συμβούλιο εκλέγεται από τον πρώτο συνδυασμό που θα λάβει και την Δημαρχία.

Για να γίνουμε πιο σαφείς. Πρόεδρος σε μια κοινότητα μέχρι και στις προηγούμενες εκλογές, εκλεγόταν εκείνος από τον πρώτο συνδυασμό στην κοινότητα. Στις επόμενες εκλογές, αυτό δεν θα συμβεί. Τα κοινοτικά συμβούλια πλέον θα λάβει εκείνος ο συνδυασμός, εκείνος ο υποψήφιος δήμαρχος που θα λάβει το Δήμο Φαρκαδόνας, ασχέτως πρωτιάς στην κοινότητα.

Μπορεί δηλαδή ο συνδυασμός του νυν δημάρχου να βγει πρώτος στην Πηνειάδα και ο συνδυασμός του ΚΚΕ δεύτερος. Ωστόσο ο συνδυασμός του ΚΚΕ να κερδίζει το Δήμο Φαρκαδόνας. Στην προκειμένη και σύμφωνα με το νέο νόμο, την προεδρεία της Πηνειάδας δεν θα λάβει ο συνδυασμός του δημάρχου, αλλά του ΚΚΕ ασχέτως που βγήκε δεύτερος στην Πηνειάδα, όπως φυσικά κι όλων των χωριών της Φαρκαδόνας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τι θα πράξουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Τα λόγια ενός νυν προέδρου, εκλεγμένου από συνδυασμό της αντιπολίτευσης, δίνουν το στίγμα των προθέσεων.

«Κανείς δεν είναι κανενός. Εξετάζοντας την κατάσταση μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα κινηθώ και φαντάζομαι θα κινηθούμε όλοι οι υποψήφιοι αναλόγως. Δεν σημαίνει ότι επειδή έθεσα-σαμε υποψηφιότητα με κάποιον συνδυασμό το 2019, ότι θα συνεργαζόμαστε εφ’ όρου. Ας μην ξεχνούν ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και μετέπειτα δήμαρχοι δεν εκλέγουν προέδρους, οι πρόεδροι (δυνατά χαρτιά) παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εκλογή των δημάρχων», σημείωσε χαρακτηριστικά με νόημα ο πρόεδρος σε προσωπική μας κουβέντα….


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.