Χρόνια πολλά σε όλους που αγαπούν

Αυξημένη η κίνηση και στα καταστήματα της περιοχή μας από όλους εκείνους που θέλουν να εκφράσουν την αγάπη τους με ένα δώρο

Του Αγίου Βαλεντίνου λοιπόν σήμερα και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκφράσουμε με ιδιαίτερο τρόπο την αγάπη μας στο έτερόν μας ήμισυ. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ειδικά αυτή την ημέρα για να δείξουμε την αγάπη μας, αλλά ότι απλώς είναι μια ξεχωριστή μέρα –που καλώς ή κακώς καθιερώθηκε- και έχουμε την ευκαιρία να εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας ανταλλάσσοντας δώρα και ευχές.

Κάτι σαν επέτειος δηλαδή και παρά το ότι ο Άγιος Βαλεντίνος δεν εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σημασία ότι αναγνωρίζεται από όλους και φυσικά είναι η χαρά των εμπόρων ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία και καταστήματα με είδη δώρων έχουν την τιμητική τους. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι επαγγελματίες προσπαθούν με πρωτότυπες ιδέες για δώρα να κερδίσουν την προσοχή των καταναλωτών.

Εκατοντάδες είναι και οι Φαρκαδόνιοι που προσπαθούν να βρουν το τρόπο για να εκφράστε την αγάπη τους στο ταίρι τους με ένα δώρο τρυφερό, πρωτότυπο και πολύ προσωπικό. Τα καταστήματα με τα είδη δώρων έχουν την τιμητική τους, όπως και τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής μας. από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η κίνηση είναι αυξημένη με τους απανταχού ερωτευμένους να επισκέπτονται τα καταστήματα για αγορές. Κάπως έτσι ξεκινάει το «Συναξάρι» ενός ξενόφερτου στον Ελλαδικό χώρο “Αγίου” που το όνομά του το έμαθαν και το προφέρουν ακόμα και τα νήπια. Βαλεντίνος λέγεται και “εορτάζεται” στις 14 Φλεβάρη, ημέρα των ερωτευμένων όπως την αποκαλούν.

Σύμφωνα με την Ιστορία ο Άγιος Βαλεντίνος γεννήθηκε στην πόλη Terni της Ιταλίας γύρω στο 175 μ.Χ. Έγινε ο πρώτος επίσκοπος το 197 μ.Χ. και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 273 μ.Χ. Η παγκόσμια φήμη του οφείλεται στον θρύλο, που γεννήθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, και λέει ότι συνήθιζε να δωρίζει στους νέους επισκέπτες του ένα λουλούδι από τον κήπο του. Σε δύο απ’ αυτούς γεννήθηκε η αγάπη, που τους έφερε σε γάμου κοινωνία και έζησαν τόσο ευτυχισμένοι ώστε και άλλοι νέοι έκτοτε ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Η εορτή των ερωτευμένων έχει ως αφετηρία την προσπάθεια της Καθολικής Εκκλησίας να θέση τέλος σε μία λαϊκή παγανιστική τελετή για τη γονιμότητα. Ήδη, από τον 4ο αιώνα π.Χ., οι Ρωμαίοι παγανιστές απέτιναν σέβας, με μία μοναδική ετήσια τελετή, στον θεό Lupercus (Λυκιδεύς). Τα ονόματα των ανδρών και των γυναικών που λάτρευαν αυτόν τον θεό έμπαιναν μέσα σε μια κάλπη και αναμειγνύονταν καταλλήλως. Ένα μικρό παιδί επέλεγε στην τύχη μερικά ζευγάρια, τα οποία για ένα ολόκληρο χρόνο θα ζούσαν σε στενή προσωπική επαφή έως ότου η τελετή της γονιμότητας λάμβανε τέλος. Το επόμενο έτος θα επαναλαμβανόταν το ίδιο με άλλα ζευγάρια. Αποφασισμένοι να θέσουν τέλος σ’ αυτή την παλαιά (μεσαιωνική) πρακτική τα «Lupercalia», οι πρόδρομοι πατέρες της Εκκλησίας έψαξαν να βρούνε έναν άγιο «των ερωτευμένων» για να αντικαταστήσουν τον φθοροποιό Lupercus. Έτσι βρήκανε ως πιθανό υποψήφιο τον Βαλεντίνο, έναν επίσκοπο ο οποίος είχε μαρτυρήσει διακόσια χρόνια πριν.