Χρήστος Σιμορέλης: Συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ Τρικάλων

Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ Τρικάλων είχε την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, ο Χρήστος Σιμορέλης υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Ο Χρήστος Σιμορέλης ενημερώθηκε αναλυτικά για όλα τα θέματα της υπηρεσίας από τον Διευθυντή κ. Βασίλη Τσίπα, τον Αν. Διευθυντή κ. Παναγιώτη Γκένα και στη συνέχεια συνομίλησε με εργαζόμενους και πολίτες.

     Την τετραετία 2010-2014 χάθηκαν 1.000.000 θέσεις εργασίας, η ανεργία έφτασε στο 27% και η ανεργία των νέων στο 60%. Για την κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε προτεραιότητα η μείωση της ανεργίας κατά 8%, η δημιουργία 380.000 νέων θέσεων εργασίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας κατά 9%. Για το σκοπό αυτό υλοποιήθηκαν το 2015-2019 προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δις ευρώ που αφορούσαν 240.000 ανέργους. Επίσης σχεδιάστηκαν στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Έγιναν θεσμικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της παραβατικότητα στους χώρους εργασίας (ενίσχυση ΣΕΠΕ) και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον ήρθε η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου.

    Η ΝΔ θεωρεί την αύξηση των μισθών αντιαναπτυξιακό μέτρο, μιλά για ξεπερασμένο 8ώρο και 7ήμερη εργασία. Ακόμη θεωρεί πως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ιδεοληψία της Αριστεράς και δεν θέλει ενοχλητικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ. Δηλώνουν πως θα επαναφέρουν το Μνημονιακό 1:5 για προσλήψεις -αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Επιδιώκουν εκ νέου την πλήρη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας, σε μια ανάπτυξη που αφορά τους πλούσιους.

    Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για περισσότερες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς και δίκαιη ανάπτυξη. Στόχος είναι το 2023 να έχουμε ανακτήσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την κρίση και αυτό θα το πετύχει με τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες (ποσοστό ανεργίας αντίστοιχο του ευρωπαϊκού μέσου όρου). Παράλληλα δεσμεύεται για νέες αυξήσεις του κατώτατου μισθού: 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους το 2022. Επιπρόσθετα προχωρά σε αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων

    Η επιλογή της 7ης Ιουλίου είναι σημαντική, γιατί καθορίζει αν θα κάνουμε το επόμενο βήμα μπροστά, σε αυτή τη νέα συνθήκη αυτοπεποίθησης και ασφάλειας για τη χώρα, ή θα γυρίσουμε πίσω, στην εποχή της ανασφάλειας, της λιτότητας , της χρεοκοπίας για τους πολλούς. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας.