Χρήστος Σιμορέλης: Στο τραπέζι του διαλόγου θέματα που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο

Θέματα που άπτονται του τουριστικού κλάδου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Σιμορέλης με μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων.

Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία των ξενοδοχειακών μονάδων, το αυξημένο λειτουργικό κόστος εξαιτίας της ακρίβειας σε πρώτες ύλες και ενέργεια καθώς και η βραχυχρόνια μίσθωση

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων και μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εστίασαν στην μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων που προκαλεί τεράστια πτώση στον οδικό τουρισμό, καθώς η πλειονότητα των επισκεπτών – προς τα αναγνωρισμένα αξιοθέατα του νομού μας – ταξιδεύει οδικώς. Έφεραν ως παράδειγμα τα Μετέωρα τα οποία αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης παγκοσμίως, ενώ πριν την πανδημία ήταν το δεύτερο αξιοθέατο σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη.

Στη συνέχεια εξέφρασαν τους σοβαρούς προβληματισμούς τους και τη δυσαρέσκεια σύσσωμου του ξενοδοχειακού κλάδου στο θέμα λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ανεξέλικτη διαμονή στην βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) και σε ακατάλληλα καταλύματα – όπως υπογράμμισαν- λειτουργεί σε βάρος των αδύναμων μικρομεσαίων ξενοδοχείων που καλούνται ν’αποπληρώσουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις με επιπτώσεις ως προς τη βιωσιμότητά τους.

Οι Κουρούπας Γιάννης, Παύλος Πλακιάς, Στέλλα Γκιάστα, Σπύρος Νικολογιάννης και Κώστας Παπαπούλιος, ζήτησαν άμεσες και δίκαιες λύσεις στα προβλήματα που πλέον έχουν δημιουργηθεί, όπως την ενεργοποίηση ρυθμιστικού πλαισίου με τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αδειοδότησης με πρόβλεψη ελεγκτικών μηχανισμών. Τα προβλήματα «απορρέουν αποκλειστικά από την έλλειψη κυβερνητικών αποφάσεων και τη δυσκαμψία κατάθεσης, έως σήμερα, ενός ολιστικού πλαισίου κανόνων, το οποίο θα βάζει τάξη στο συνονθύλευμα των αντι-τουριστικών βραχυχρόνιων καταλυμάτων», τόνισαν.

Στα αιτήματα των ξενοδόχων του νομού Τρικάλων ο κ. Σιμορέλης υπογράμμισε ότι κύρια επιδίωξή του και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών, η διασφάλιση των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η αναγκαιότητα προστασίας του Δημόσιου Συμφέροντος και της κοινωνικής συνοχής. Τους παρουσίασα το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης (AirBnB), που έχει λάβει υπόψη όλες τις προτάσεις, για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου. Το σχέδιό του κόμματος έχει ως στόχο να ξεχωρίζει με σαφήνεια την οικονομία του διαμοιρασμού από την επαγγελματική δραστηριότητα, και να άρει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Γι’ αυτό, προβλέπει:

·         την απαγόρευση δραστηριοτήτων «airbnb» στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος σε περιοχές που καταγράφεται μικρό στεγαστικό απόθεμα.

·         τον έλεγχο της δραστηριότητας του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, γνωστού και ως Airbnb από την ομώνυμη πλατφόρμα.

·         την απελευθέρωση της δραστηριότητας των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε φυσικά πρόσωπα για έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.

·         την θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση στις τουριστικές περιοχές, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3 – 4 μήνες ως «airbnb».

Κύρια επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η χάραξη μιας νέας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα εν γένει του ελληνικού τουρισμού, που αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας και το

πλέον αναπτυσσόμενο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας.