Χριστουγεννιάτικο το κλίμα στις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια του Δήμου Φαρκαδόνας στους Εσπερινούς και τις Αγρυπνίες για τη Γέννηση του Θεανθρώπου

«Χριστὸς γεννᾶται· δοξάσατε. Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν· ἀπαντήσατε. Χριστὸς ἐπὶ γῆς· ὑψώθητε.

ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ, καὶ ἐν εὐφροσύνῃ, ἀνυμνήσατε λαοί· ὅτι δεδόξασται».

Από τις 5 το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων οι καμπάνες στους ενοριακούς Ναούς των χωριών της Φαρκαδόνας άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα. Με το ήχο τους ήρθαν να προαναγγείλουν στους πιστούς τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Στις περισσότερες εκκλησίες του Δήμου τελέστηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι πανηγυρικοί εσπερινοί της Δεσποτικής εορτής, προετοιμάζοντας τους πιστούς για την πρωινή Θεία Λειτουργία που θα ξεκινήσεις στις 5 το πρωί της Δευτέρας.

«Τῷ πρὸ τῶν αἰώνων ἐκ Πατρὸς γεννηθέντι ἀῤῥεύστως Υἱῷ, καὶ ἐπ’ ἐσχάτων ἐκ Παρθένου σαρκωθέντι ἀσπόρως, Χριστῷ τῷ Θεῷ βοήσωμεν· Ὁ ἀνυψώσας τὸ κέρας ἡμῶν, Ἅγιος εἷ Κύριε.».

Στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής σήμαναν οι καμπάνες στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ζάρκου, σημείο όπου κάθε χρόνο τελείται η Ιερά Χριστουγεννιάτικη Αγρυπνία. Στο μοναστήρι του Ζάρκου, όπως και σε εκκλησίες της περιοχής μας όπου τελούνταν ιερές Αγρυπνίες με αφορμή τα Χριστούγεννα, άρχισαν να σπεύδουν πιστοί κάθε ηλικίας για να παρακολουθήσουν την Θεια Λειτουργία.

«Μυστήριον ξένον ὁρῶ καὶ παράδοξον! οὐρανὸν τὸ σπήλαιον· θρόνον Χερουβικὸν τὴν Παρθένον· τὴν φάτνην χωρίον ἐν ᾧ ἀνεκλίθη ὁ ἀχώρητος, Χριστὸς ὁ Θεὸς· ὃν ἀνυμνοῦντες μεγαλύνομεν.».

Να τιμήσουν την Γέννηση του Μεγαλοδύναμου, που ήρθε στο κόσμο με ταπεινότητα, χωρίς τιμές και ανέσεις για να μας σώσει από την αμαρτία, να μας καλέσει να τον ακολουθήσουμε και να σώσουμε τις ψυχές μας από τα πάθη και την αμαρτία. Γεννήθηκε στην φάτνη, στο σπήλαιο, ως απλός άνθρωπος, χωρίς τιμές και πολυτέλειες, για να δοξαστεί στην πορεία ως Βασιλιάς και Μεσσίας.

Το κατανυκτικό κλίμα θα συνεχιστεί τα χαράματα της Δευτέρας όπου οι καμπάνες θα σημάνουν χαρμόσυνα μεταφέροντας τη χαρά, την ελπίδα, την αγάπη που πηγάζει μέσα από τη Γέννηση του Χριστού μας.

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ετέχθη.