Χωρίς ρευστό θα μείνουν οι αγρότες την φετινή χρονιά

Απόγνωση στο κάμπο της Φαρκαδόνας και σε πολλές κοινότητες των Τρικάλων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες…Εν αναμονή των πιστώσεων της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στα μέσα του Οκτωβρίου

Αναγκαία όσο ποτέ κρίνει η πλειονότητα των Τρικαλινών αγροτών την άμεση καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Ειδικά σε κοινότητες των Δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές από τις πλημύρες του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων, εκεί η κατάσταση δυσκολεύει αρκετά, καθώς οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν πλέον κάτι, πέραν των ενισχύσεων που θα δοθούν αλλά και των αποζημιώσεων που θα προκύψουν βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.

Πλέον οι αγρότες αναμένουν την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία τα τελευταία χρόνια πιστώνεται στους λογαριασμούς των αγροτών στα μέσα του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τη φετινή χρονιά η καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης προσδιορίζεται για το διάστημα 16 έως 23 Οκτωβρίου. Αυτό άλλωστε προκύπτει μετά την υπογραφή της σύμβασης πρόσθετης πράξης χρηματοδότησης τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς. Η σύμβαση αφορά χρηματοδοτήσεις έως και 2,3 δισ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης μέχρι 10% σε ανοιχτό λογαριασμό για την πληρωμή Κοινοτικών Ενισχύσεων της περιόδου από 16 Οκτωβρίου 2020 έως 15 Οκτωβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή αφορά το 50% της συνολικής ενιαίας ενίσχυσης, ενώ το υπόλοιπο 50% συνήθως δίνεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες των προαναφερόμενων περιοχών η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη από οικονομικής άποψης, καθώς η παραγωγή υπέστη ολική καταστροφή. Ακόμη κι αν τα νερά υποχωρήσουν από τα χωράφια, θα περάσει αρκετό διάστημα ώστε τα χωράφια να είναι προσβάσιμα αλλά η παραγωγή θα είναι πλήρως υποβαθμισμένη. Πολλοί αγρότες δεν θα τολμήσουν καν να μπουν στα χωράφια τους, καθώς η σοδειά της φετινής χρονιάς καταστράφηκε από τις πλημύρες, οπότε και θεωρούν ανώφελο να ξοδευτούν την στιγμή που δεν υπάρχει προϊόν για συλλογή, το οποίο είτε το μετέφεραν τα νερά, είτε αλλοιώθηκε από τη λάσπη και την υγρασία.