Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης για καπνό, ροδάκινο και Αχλάδι ζητά ο Χ. Μιχαλάκης

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων απευθύνθηκε μέσω επιστολής στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την οικονομική στήριξη των παραγωγών

Το έμπρακτο ενδιαφέρον δείχνει για πολλοστή φορά προς τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας και του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Ο κ. Μιχαλάκης ζητά μέσω επιστολής του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον αρμόδιο υπουργό, την χορήγηση έκτακτων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες καπνού, ροδάκινων και αχλαδιών.

Σημειωτέον ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων υπάρχουν 120 καπνοπαραγωγοί οργανωμένοι σε δύο αναγνωρισμένες ομάδες που καλλιεργούν περί τα 6.000 στρέμματα καπνού ποικιλίας «Βιρτζίνια.». Το 2018 οι εν λόγω παραγωγοί υπέστησαν σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της παραγωγής (κατά το ήμισυ περίπου,) λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες) που επικράτησαν κατά την θερινή περίοδο αλλά και λόγω μυκητολογικών προσβολών και ιώσεων.

 Επειδή σύμφωνα με την αριθμ. 4739/20-12-2019 (ΦΕΚ Β) ΚΥΑ, στην Π.Ε Τρικάλων κρίθηκαν δικαιούχοι 18 καπνοπαραγωγοί ποικιλιών «Μπασμάς» και «Κατερίνης» και ενισχύθηκαν στο πλαίσιο του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για αποκατάσταση της αδικίας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχαλάκης ζητά από το υπουργείο με συμπληρωματική απόφαση να συμπεριλάβει και τους ανωτέρω καπνοκαλλιεργητές της ποικιλίας «Βιρτζίνια» στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

Επίσης στην Π.Ε. Τρικάλων κατά το μήνα Αύγουστο 2020 σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με συνεχείς και ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με απότομη πτώση θερμοκρασίας, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες ροδάκινων και αχλαδιών. Οι εν λόγω ζημιές σε συνδυασμό με τον παγετό που παρατηρήθηκε τον μήνα Μάρτιο 2020, οδήγησαν τους παραγωγούς σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

 Δυστυχώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές σε καλλιέργειες εξ αιτίας βροχοπτώσεων και οι αγρότες αντιμετωπίζουν για ακόμη μία φορά τις σοβαρές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων με μείωση του εισοδήματός τους.

 Για όλους τους ανωτέρω λόγους ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για την αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών με τη διαδικασία ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).