Με σκωπτικούς αποκριάτικους χορούς το διασκέδασαν την Τσικνοπέμπτη «Οι Θεριστάδες»

Τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικάλων-Παράρτημα Φανερωμένης συμμετείχαν στην ετήσια χοροεσπερίδα που άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων

Κέφι, διασκέδαση και παραδοσιακές εκπλήξεις σκιαγράφησαν την ατμόσφαιρα στην ετήσια χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικάλων-Παράρτημα Φανερωμένης «Οι Θεριστάδες».

Η χοροεσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο κοσμικό κέντρο «Λείριο» στο Μεγαλοχώρι και το παρών έδωσαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου, όπως επίσης και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μας.

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στο Μακεδονικό μετά τα πρόσφατα μεγαλειώδες συλλαλητήρια που διεξήχθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, πραγματοποίησε ιστορική αναφορά μεταφέροντας κι εκείνος με τη σειρά του το μήνυμα, όπως φυσικά και εκατομμύρια Έλληνες, ότι «Η Μακεδονία μας είναι Ελληνική» και η ιστορία της δεν χαρίζεται σε κανένα άλλο λαό, καθώς ανήκει αποκλειστικά στους Έλληνες.

Την εκδήλωση τίμησαν εκπρόσωποι της περιφέρειας, του Δήμου Τρικκαίων και συγκεκριμένα οι: κα. Αλεστά Σοφία, αντιδήμαρχος,  ο πρόεδρος της Φανερωμένης κ. Καμήτας Κων/νος, ο αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας των Καραγκούνηδων κ. Παπαπολύκαρπος Χρήστος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καλαμπάκας κ. Ζούζουλας Χαράλαμπος και λοιποί εκπρόσωποι φορέων.

Παρεμβατικά ο κ. Παπαπολύκαρπος με σύντομο χαιρετισμό ενημέρωσε το κοινό για τις προετοιμασίες ενόψει του 5ου Καραγκούνικου Αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί στα Μεγάλα Καλύβια το Σεπτέμβριο του 2018.

Στη συνέχεια τα γυναικεία χορευτικά τμήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από τη Θεσσαλία, Αν. Ρωμυλία και Θράκη, Ήπειρο και Μ. Ασία που επιμελήθηκε η χοροδιδάσκαλος, κα Ευαγγελία Γρηγορίου, ενώ η έναρξη του χορευτικού προγράμματος έγινε με ένα χορό από το Καραγκούνικο Αποκριάτικο σιργιάνι που επιμελήθηκε η κα. Βασιλική Ασημακοπούλου-Παπαμιχαήλ. Το πρόγραμμα επίδειξης έκλεισε με σκωπτικούς αποκριάτικους χορούς που επιμελήθηκε ο κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ, ο οποίος μίλησε για τους χορούς που ακολούθησαν.

Το πρόγραμμα επίδειξης έκλεισε με σκωπτικούς αποκριάτικους χορούς που επιμελήθηκε ο κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ ο οποίος παρεμβατικά μίλησε για τους χορούς που ακολούθησαν και ανέφερε τα εξής: «Οι Αποκριές, εδώ και αιώνες, αποτελούν σταθμό ευχαρίστησης, όαση στο βιολογικό κύκλο του ανθρώπου και σημείο αναφοράς στη ημερολογιακό έτος. Εκτός από το ξεφάντωμα, στόχο έχουν και την ελεύθερη έκφραση με τη μεταμφίεση και τα σκωπτικά και περιπαικτικά τραγούδια.
Είναι φανερή η έμφυτη φιλοπαικτική διάθεση και η αστεία πρόθεση του ανθρώπου και έτσι συνεχίζεται κατά κάποιο τρόπο το αρχαίο Διονυσιακό σατυρικό πνεύμα. Ο λαός μας με άδολη ειρωνεία δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα, χωρίς να προσβάλει κανέναν. Με τον έμμετρο λόγο διακωμωδεί ατομικές ηθικές ατέλειες ή σφετερίζει άδικες πράξεις. Στη βαθύτερή τους ουσία τα σατυρικά τραγούδια αποσκοπούν στην κρίση του καλού και του κακού και από αυτό στη διόρθωση των κακών εχόντων.Το περιεχόμενό τους εκφράζεται αλληγορικά και έχει διδακτική πρόθεση. Βοηθούν ώστε οι άνθρωποι να αποβάλλουν και να απαλλαχτούν από τις κακές συνήθεις. Πέραν δηλαδή από την αστεία μορφή δίνουν μηνύματα δικαιοσύνης και έτσι ο άνθρωπος οδηγείται στην αντιμετώπιση της ζωής με πιο συνετά βήματα.
Στην ξέφρενη βέβαια ευθυμία και διασκέδαση τα διακρίνει και κάποιο άσεμνο περιεχόμενο σε σχέση με τη Χριστιανική διάσταση της νηστείας (Σαρακοστή). Αλλά όπως γνωρίζουμε το έθιμο νικάει κάθε νόμο. Για αυτό και η ορθόδοξος εκκλησία μας παρ’ ότι αντίθετη σ΄ αυτά, επιτρέπει να τελούνται τέτοιου είδους έθιμα κατ’ οικονομία για μια φορά το χρόνο». Οι συγκεκριμένοι χοροί συνάρπασαν όλους τους παρευρισκόμενους που γέλασαν με την καρδιά τους και καταχειροκρότησαν τους χορευτές. Στη συνέχεια η πίστα παραδόθηκε στο κοινό που στην κυριολεξία ξεφάντωσε κάτω από τους ήχους της ζωντανής παραδοσιακής ορχήστρας για την οποία όλοι εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια και η οποία συντίθετο από τον κ. Τσιάκαλο Δ. στο τραγούδι, τον κ. Λάζο Δ. στο κλαρίνο, τον κ. Σκότη Δ. στο λαούτο, τον κ. Ζυγούρη Δ. στα πλήκτρα. Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά τις πρωινές ώρες αφήνοντας στον καθένα μοναδικές εντυπώσεις και μεγάλη ευχαρίστηση.

Το γλέντι διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες αφήνοντας στον καθένα μοναδικές εντυπώσεις και μεγάλη ευχαρίστηση.