Αυξάνεται η παρουσία πιστών στους Ναούς στις τρεις μεγάλες γιορτές

Στις 18 εκκλησίες του Δήμου μας και στα τρία μοναστήρια αναμένεται να τελεστούν Θείες Λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων με τη συμμετοχή πλέον έως και 25 προσώπων

Αυξάνεται ο αριθμός των συμμετεχόντων στις Θείες Λειτουργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, μετά τις νέες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος.

Κι ενώ μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι εντολές που είχαν δοθεί ανέφεραν ότι ο μέγιστος αριθμός στις εκκλησίες Χριστούγεννα και Θεοφάνια ήταν 9 και στους μητροπολιτικούς ναούς 25 τα δεδομένα άλλαξαν.

Όπως καταγράφει η «ΚΡΗΝΗ LIVE» την ημέρα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων θα επιτρέπεται στις εκκλησίες η παρουσία έως 25 πιστών και έως 50 στους μητροπολιτικούς ναούς. Έτσι στις 18 εκκλησίες του Δήμου Φαρκαδόνας και στα τρία μοναστήρια της περιοχής μας θα τελεστούν στις 3 Δεσποτικές Εορτές, Θείες Λειτουργίες με την παρουσία έως και 25 πιστών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. οι ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς τόσο για προσκύνηση και κατ᾿ ιδίαν προσευχή, τηρουμένων των προβλεπομένων αποστάσεων και μέτρων αποφυγής του συνωστισμού (1 πρόσωπο ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και με υποχρεωτική την χρήση μάσκας καθ᾿ όλη την διάρκεια των ιεροπραξιών.

Προς τον σκοπό αποφυγής της παρουσίας πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο για πολλή ώρα, οι Ιερές Μητροπόλεις θα ρυθμίζουν την τέλεση περισσοτέρων Θείων Λειτουργιών εντός της ίδιας ημέρας, με λιτότητα και απλότητα, οι οποίες προσφέρουν και συντομία χρόνου.

Κατά την Εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες εκτός των Ιερών Ναών και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός Αυτών, τηρουμένων ασφαλώς των ανωτέρω μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Όσοι από τους πιστούς ανήκουν σε υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι) προτρέπονται να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους, χάριν της προστασίας της υγείας τους.

Οι Κληρικοί και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων κάθε Ιερού Ναού καθίστανται υπεύθυνοι ελέγχου και εφαρμογής των μέτρων και καθοδηγήσεως των πιστών με την αρωγή και του προσωπικού του Ναού τους.