Αυτοψία Χρήστου Μιχαλάκη και παραγόντων του ΕΛΓΑ στις χαλαζόπληκτες κοινότητες

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αγροτών κάνουν λόγο για ζημιές σε 3.500 περίπου στρέμματα καλλιεργειών, κάτι που θα φανεί και επίσημα τις επόμενες ημέρες με τις δηλώσεις που θα σπεύσουν να υποβάλλουν οι πληγέντες αγρότες της περιοχής μας

Ανυπολόγιστες χαρακτηρίζονται οι ζημιές που προκλήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Πελινναίων και Οιχαλίας. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας καλλιεργούμενες εκτάσεις με σιτηρά, βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλια, καρπούζια και πεπόνια υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή.

Το χαλάζι που διήρκησε για περίπου δέκα λεπτά της ώρας, σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» είχε μέγεθος καρυδιού και έπληξε τις κοινότητες της Νομής, του Πετροπόρου, του Πετρωτού και των Γεωργανάδων. Η εικόνα λίγη ώρα αργότερα με την εκτόνωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που είχαν επίκεντρο τις δυο Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Φαρκαδόνας, ήταν απελπιστική. Από τα φυτά έμειναν μονάχοι οι κορμοί, ενώ οι καρποί παρουσίαζαν εκτεταμένες ζημιές.

Από το πρωί της Δευτέρας στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας βρέθηκε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Σπύρος Αγναντής, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη απέναντι στους πληγέντες αγρότες. Μίλησε για ολοκληρωτική καταστροφή, εστιάζοντας την προσοχή στις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν για άμεση εκτίμηση από τους τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ ώστε να δοθούν έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις οι αποζημιώσεις.

Το πρωί της Τρίτης στις πληγείσες κοινότητες βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης με τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Σπύρο Αγναντή, τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης κ Μιχάλη Μπαγιώτη και με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα τους κ.κ. Μιχάλη Λιόντο, προϊστάμενο του Θεσσαλικού Υποκαταστήματος της Υπηρεσίας και την κα Αναστασία Τσάτσα, αρμόδια επόπτρια του ΕΛΓΑ για το νομό Τρικάλων.

Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε καλλιεργούμενες εκτάσεις στα τέσσερα χωριά της Φαρκαδόνας, αποκομίζοντας μια πρώτη εικόνα γύρω από τις καταστροφές.

Ο κ. Μιχαλάκης χαρακτήρισε την κατάσταση απογοητευτική καθώς η μανία της φύσης, η ισχυρή χαλαζόπτωση δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της, κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, φυτά τα οποία βρισκόταν στο στάδιο της καρποφορίας, καλαμπόκια, τριφύλλια, μποστανοειδή και σε εξέλιξη οι βαμβακοφυτείες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αγροτών κάνουν λόγο για ζημιές σε 3.500 περίπου στρέμματα, κάτι που θα φανεί και επίσημα τις επόμενες ημέρες με τις δηλώσεις που θα σπεύσουν να υποβάλλουν οι πληγέντες.

Τόσο ο κ. Μιχαλάκης, όσο και αιρετοί του Δήμου Φαρκαδόνας, παρατηρώντας το μεγάλο μέγεθος της ζημιάς, εντείνουν τις προσπάθειες για την άμεση επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη των εκτιμήσεων από γεωπόνους του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε από τις αρχές του φθινόπωρου οι αγρότες να λάβουν τις αποζημιώσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις βαριές και δυσβάσταχτες για εκείνους υποχρεώσεις.