Β. Μεταξάς: Να αποζημιωθούν στο 100% οι πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας και των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων (VIDEO)

Την εγκατάλειψη των πλημμυροπαθών της Φαρκαδόνας και των Μεγάλων Καλυβιών στη μοίρα τους από την κυβέρνηση, 8 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις τόσο στην καταβολή της πρώτης αρωγής, όσο και στη στήριξη των κατοίκων, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Στα Μεγάλα Καλύβια, όπου έχουν γκρεμιστεί ή χαρακτηριστεί πλήρως ακατάλληλα (κόκκινα) 120 σπίτια και 100 αποθήκες, με μεγάλες ζημιές (κίτρινα) 80 σπίτια και πάνω από 240 σπίτια με ζημιές, κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει αποζημίωση για το σπίτι ή την αποθήκη του και ούτε βέβαια στεγαστική συνδρομή. Αρκετοί κάτοικοι δεν έχουν λάβει ούτε καν την πρώτη αρωγή των 6.600 ευρώ ή την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.

Στη Φαρκαδόνα 117 κάτοικοι διαμένουν στην προσφυγική δομή του Κουτσόχερου, ενώ το χωριό έχει επίσης υποστεί τεράστια καταστροφή. Στην επικράτεια του δήμου τα χαρακτηριζόμενα ως «κόκκινα» σπίτια ξεπερνούν τα 250 και μαζί με τα «κίτρινα» τα 600. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που αυθαίρετα έχουν αποκλειστεί από την είσπραξη του ποσού της πρώτης αρωγής, ενώ υπάρχει και ένας αριθμός δικαιούχων που ακόμη δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ.

Ξεκαθάρισε ότι οι κάτοικοι δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για την καταστροφή που υπέστησαν, αντίθετα είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της πολιτικής κόστους – οφέλους και επιλέξιμων έργων που ακολούθησαν, αφήνοντας τον λαό αθωράκιστο.

Ο Β. Μεταξάς επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα η αποζημίωση για την οικοσκευή, σε όσους δεν την έχουν λάβει. Να αποζημιωθούν στο 100% του κόστους των ζημιών όλοι οι πλημμυροπαθείς και αντίστοιχα να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στη στεγαστική συνδρομή και την επιδότηση ενοικίου.

Απαντώντας ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος, επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αραδιάζοντας ποσά που το κράτος έχει καταβάλει σε δικαιούχους μέσω της αρωγής. Ωστόσο, πέρα από το λογιστικό σκέλος της απάντησής του, στην πολιτική ουσία τόνισε ότι τα ποσά λαμβάνουν οι «πληγέντες που πληρούν τις προϋποθέσεις» και ότι «όλες οι διαδικασίες γίνονται μετά από ελέγχους». Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες ότι υπάρχουν μια σειρά «κόφτες» για το ποιοι δικαιούνται αποζημίωση, είπε ανερυθρίαστα ότι «η αρωγή πρέπει να πάει σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη».

Στη δευτερολογία του ο Β. Μεταξάς σημείωσε ότι η η κατάσταση, εξαιτίας των καθυστερήσεων και της πολιτικής της κυβέρνησης 8 μήνες μετά τις πλημμύρες, είναι ενδεικτική.

Στα Μ. Καλύβια, στα 40 κοντέινερ που τοποθετήθηκαν, το κόστος σύνδεσης ρεύματος 300 ευρώ βάρυνε τους πλημμυροπαθείς, ενώ το κόστος των 500 ευρώ για νέα ρολόγια ΔΕΗ σε «κίτρινα» σπίτια, το πλήρωσαν οι κάτοικοι.

Την ίδια ώρα κατήγγειλε ότι «κόκκινα» σπίτια βαφτίζονται «πράσινα» και δεν δικαιούνται τελικά αποζημίωση, ενώ κάθε φορά μπαίνουν επιπλέον «κόφτες» μέσω γραφειοκρατίας. Το αποκορύφωμα ήταν η αποστολή των λογαριασμών του ΕΝΦΙΑ σε ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους…