Ο Θεσσαλικός κάμπος θρηνεί 335 νεκρούς και όχι 17 από την κακοκαιρία Daniel – Αποκαλυπτική έκθεση του ΚΕΠΥ

Το άρθρο της “Εφημερίδας των Συντακτών” φέρνει στο φως μια συγκλονιστική πτυχή της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, τονίζοντας τη δραματική υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού των θυμάτων από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΥ, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Public Health τον Φεβρουάριο του 2025, οι 335 επιπλέον θάνατοι σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη δεν αποτυπώνονται στις επίσημες καταγραφές. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν μετά την πρώτη εβδομάδα από τις πλημμύρες καταδεικνύει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των πλημμυρών στην υγεία των πληγέντων πληθυσμών.

Βασικά σημεία της μελέτης

  • 335 επιπλέον θάνατοι μεταξύ 5 Σεπτεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2023, που συνδέονται με την κακοκαιρία «Ντάνιελ».
  • Οι 17 επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι αντικατοπτρίζουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
  • Οι πλεονάζοντες θάνατοι αφορούσαν κυρίως καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, εξαιτίας της ελλιπούς πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες και της κοινωνικοοικονομικής εξαθλίωσης των πλημμυροπαθών.
  • Τριπλή ανισότητα για τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, που είχαν:
    1. Μεγαλύτερη έκθεση στις πλημμύρες.
    2. Αυξημένη ευαλωτότητα λόγω δυσμενών συνθηκών διαβίωσης.
    3. Δυσανάλογες οικονομικές επιπτώσεις, καθιστώντας δύσκολη την αποκατάσταση της ζωής τους.

Η ευθύνη της πολιτείας

Η μελέτη καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε επαρκώς τη μεταπλημμυρική κρίση. Παρότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι πλημμύρες έχουν πολυεπίπεδες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, η κρατική διαχείριση επικεντρώθηκε μόνο στις άμεσες συνέπειες (τραυματίες, λοιμώξεις), χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των πληγέντων.

Συμπέρασμα

Η κακοκαιρία «Ντάνιελ» δεν ήταν μόνο μια φυσική καταστροφή. Οι πλημμύρες αποκάλυψαν τις διαχρονικές ελλείψεις στις υποδομές και τον ανεπαρκή κρατικό μηχανισμό, που άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αβοήθητους. Η μελέτη του ΚΕΠΥ αποκαλύπτει μια τραγωδία μεγαλύτερη από ό,τι παρουσιάστηκε επίσημα, με τις κοινωνικές ανισότητες να εντείνονται και τον Θεσσαλικό κάμπο να πληρώνει το βαρύ τίμημα.

Τι πιστεύετε για την έκθεση; Μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις ή θα ξεχαστεί, όπως συνέβη με άλλες καταστροφές;




Ads