Αύριο οι προκαταβολές αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο 

Σήμερα αρχίζει η καταβολή των προκαταβολών των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο, σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, σύμφωνα με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη. 

Για την φυτική παραγωγή η διαδικασία καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων θα αρχίσει την επόμενη Παρασκευή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό αρχικά 150 εκ ευρώ στον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο τελικό ποσό των αποζημιώσεων, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι αυτό θα καθοριστεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτιμήσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους  έχουν καταβληθεί πάνω από 20 εκατ. ευρώ  μέσω της κρατικής αρωγής και θα ακολουθήσουν άλλα δυο κύματα αποζημιώσεων μέσω της κρατικής αρωγής σε πληγέντες.

Για τους παραγωγούς στις περιοχές γύρω από την Κάρλα που οι καλλιέργειές τους παραμένουν πλημμυρισμένες, ανέφερε ότι αναμένεται ειδική μελέτη, από Ολλανδική εταιρεία, για τον τρόπο άντλησης των υδάτων, ενώ παράλληλα το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο της αντικατάστασης των ζώων που έχουν απωλέσει οι κτηνοτρόφοι και της ανακατασκευής των στάβλων τους. Και στις δύο περιπτώσεις η χρηματοδότηση θα είναι 100%. Όπως είπε δίνεται μια ευκαιρία για να κατασκευαστούν σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο ασφαλείς, λιγότερο ενεργοβόρες και πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου θα συζητούνταν τα ζητήματα της Θεσσαλίας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αγρότη για το ζήτημα του περονόσπορου και της ακαρπίας, είπε ότι έχει ετοιμασθεί φάκελος από το ΥΠΑΑΤ για να κατατεθεί στην ΕΕ και ότι ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες μεσογειακές χώρες για την προώθηση του ζητήματος, μιας κα η χώρα μας έδωσε προτεραιότητα στο ζήτημα της Θεσσαλίας.

Υπολογισμός

Στο μεταξύ, ο τρόπος υπολογισμού αλλά και κατανομής από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες 17 Περιφερειακών Ενοτήτων, από τις θεομηνίες Daniel και Elias το διάστημα 4-11 και 25-30 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπει η υπουργική απόφαση η οποία πήρε ΦΕΚ.

Οι αποζημιώσεις για την απώλεια φυτικής παραγωγής ή/και ζωικού κεφαλαίου, αφορούν τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Μεσσηνίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης είναι η υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής για το έτος ζημιάς 2023 και η εξόφλησή της.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.