Αύξηση κατά 60,34% στην παραβατικότητα των νέων στη Θεσσαλία
Η παραβατικότητα των ανηλίκων στη χώρα μας προβληματίζει και ανησυχεί, με την αύξηση των ποσοστών της να φτάνει το 48% το πρώτο οκτάμηνο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Το ενδιαφέρον (με την αρνητική διάσταση του όρου) είναι ότι στη Θεσσαλία η αύξηση των ποσοστών της παραβατικότητας των νέων είναι μεγαλύτερη του εθνικού μέσου όρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραβατικότητα στη Θεσσαλία αυξήθηκε κατά 60,34% το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Δηλαδή, σε διάστημα μόνο οκτώ μηνών έχουν κλιμάκωση της παραβατικότητας που προκαλεί εύλογη ανησυχία.
Το ποσοστό αυτό έχει ήδη θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις αρχές ασφαλείας της χώρας, τα μέλη των οποίων προβληματίζονται για τη διαρκώς αυξανόμενη βιαιότητα των παιδιών ηλικίας μέχρι 18 ετών.
Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τον αριθμό των επιθέσεων ή βιαιοπραγιών από ανηλίκους να αυξάνεται διαρκώς, αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. από την πλευρά της να έχει πλέον πληρέστερο σύστημα καταγραφής των παραπάνω και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Σύντομα δε θα ενεργοποιηθεί ειδική εφαρμογή («κουμπί πανικού») στα κινητά και για θύματα τέτοιου είδους επιθέσεων ενώ θα δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες για διαχείριση τέτοιου είδους θεμάτων που θα έχουν έδρα στα τμήματα και για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Τα στοιχεία της έρευνας
Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει «Το Βήμα» ωστόσο πραγματικά σοκάρουν. Κάθε μέρα καταγράφονται περίπου 20 παράνομες ενέργειες ανηλίκων. Κάθε 24 ώρες σημειώνονται 1-2 βίαιες επιθέσεις σε βάρος άλλων νέων ή πολιτών από τις επονομαζόμενες «άγουρες» συμμορίες.
Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά σημειώνονται στην Αττική, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη αλλά η μεγαλύτερη αύξηση τους τελευταίους μήνες στην εγκληματικότητα των νεαρών παιδιών παρουσιάζεται στα νησιά των Κυκλάδων (με διπλασιασμό των περιστατικών και τριπλασιασμό των συλλήψεων των ανήλικων δραστών) αλλά και στα Επτάνησα.
Ο περιορισμός αυτού του φαινομένου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι πλέον ένας από τους κύριους στόχους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί…
Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, το πρώτο οκτάμηνο του 2023 είχαν σημειωθεί 4.875 υποθέσεις με αδικήματα ανηλίκων και είχαν συλληφθεί 6.157 δράστες. Το πρώτο οκτάμηνο του 2024 έχουν καταγραφεί 7.180 υποθέσεις παραβατικών ενεργειών παιδιών κι έχουν συλληφθεί 8.978 νεαροί – μέχρι 18 ετών – δράστες.
Οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις 1.258 (ποσοστό επί του συνόλου 18%) έχουν καταγραφεί στην Αττική, οι 1.007 (ποσοστό 14%) στις Κυκλάδες και εδώ συνεκτιμάται βεβαίως ότι αρκετοί από αυτούς είναι τουρίστες, οι 753 στην Πελοπόννησο (ποσοστό 11%) και οι 701 (ποσοστό 10%) στην Κρήτη.
Οι περιοχές που έχουν μικρότερη εγκληματικότητα ανηλίκων είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Σάμος κ.ά.) με 89 αντίστοιχα συμβάντα, η Δυτική Μακεδονία με 114 υποθέσεις παρανομιών από ανηλίκους και η Στερεά Ελλάδα με 257 τέτοιου είδους περιπτώσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι οι μόνες περιοχές στις οποίες μειώθηκε (από 3% ως 14%) η εγκληματικότητα των ανηλίκων το πρώτο οκτάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Επιπλέον, μια αύξηση της τάξης του 14% σημειώθηκε στη συμπρωτεύουσα. Στην Αττική υπήρξε αύξηση των συλλήψεων των ανήλικων δραστών κατά 49%, στη Θεσσαλία κατά 60,34%, στα νησιά του Ιονίου κατά 117% και στα νησιά των Κυκλάδων κατά 234%!
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΕΡΕΥΝΑ