Αρχέγονα έθιμα συνδεδεμένα με την αγροτική παραγωγή στη Φανερωμένη Τρικάλων

Έθιμα του παρελθόντος που είναι συνιφασμένα με την αγροτική ζωή αλλά και την κοινότητα Φανερωμένης αναβίωσαν το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Έθιμα που τηρούνται με ευλάβεια ακόμη και σήμερα απο τους παλαιότερους και έρχονται να θυμήσουν παλιές καλές εποχές της αγροτικής ζωής.

Ο λόγος για το έθιμο της Βασιλόκλουρας, που συνεχίζει σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα “Krini Live” ο πρόεδρος της Ένωσης Καραγκούνηδων, Αντώνης Παπαμιχαήλ.

Πρόκειται για ένα αγροτικό έθιμο ευχαριστίας και προσφοράς για την καλή σοδειά που έδωσε η μάνα γή, τον περασμένο χρόνο αλλά και για εξευμενισμό για μια καλύτερη σοδειά του καινούργιου χρόνου.

Στα Καραγκουνοχώρια του Θεσσαλικού κάμπου λειτουργούν ακόμα έθιμα παλαιά που έχουν τις ρίζες τους στους αρχαίους χρόνους, όπως αυτό της “Βασιλόκλουρας” η οποία  παρασκευαζόταν και παρασκευάζεται απο τις καραγκούνες νοικοκυρές την παραμονή της πρωτοχρονιάς εις διπλούν. Είναι μια “μπουγάτσια” καθάριο ψωμί (πολλές φορές μάλιστα ” ‘φτασμήσιο”) αλλά η κάθε μία φέρει τα δικά της σύμβολα γιατί η μία προορίζεται για το κοπάδι (τα πρόβατα) και η άλλη για το ζευγάρι(αροτριώτα ζώα, βόδια, βουβάλια ή άλογα). Στην κάθε μιά η καραγκούνα φιλοτεχνούσε στην επιφάνειά της με μεράκι τα σχετικά “σημάδια” όπως τα αποκαλούσε που απεικονίζουν ή συμβολίζουν π.χ. τα ζώα, τα αγροτικά σύνεργα, κτηνοτροφικά σκεύη, θημωνιές κ.ά. Στο εσωτερικό εισήγαγε επίσης συμβολικά στοιχεία φαγώσιμα και μή π.χ. αποξηραμένους καρπούς, το φλουρί κ.ά.

Η Βασιλόκλουρα έσπαγε ο “Αφέντης¨του σπιτιού, τη μία τη νύχτα με την αλλαγή του χρόνου στο κοπάδι (σταυρωτά, στη ράχη του κριαριού), και την άλλη το πρωί που θα ξημερώσει στο ζευγάρι (σταυρωτά, στη ράχη του αλόγου, του βοδιού κλπ).

Κομμάτι απο τη Βασιλόκλουρα έδινε και στα ίδια τα ζώα να ” να φάνε απο τον κόπο τους”.

Όλα αυτά αναβίωσαν στην Φανερωμένη με τον κ. Παπαμιχαήλ να εύχεται υγεία και χαρά σε όλο τον κόσμο  καλή και καρποφόρα νέα χρονιά στους αγρότες του Δήμου, και μεγάλα “μαξούλια” στους κτηνοτρόφους.

Επίσης πολλές δράσεις  σε όλους τους Συλλόγους Μέλη της Ένωσης Καραγκούνηδων, για τη συνέχεια των παραδόσεών μας, υγεία και ευδαιμονία στους απανταχού Καραγκούνηδες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.