Από αύριο οι αιτήσεις για επιταγές αγοράς βιβλίων

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως την Τρίτη 23 Ιουνίου και ώρα 23:59

Από αύριο Παρασκευή, 5 Ιουνίου και ώρα 12:00 και μέχρι την Τρίτη 23 Ιουνίου και ώρα 23:59, θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτησή τους και οι πάροχοι να δηλώνουν τη συμμετοχή τους, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των επιχειρήσεων στο χώρο του βιβλίου. Επίσης το φετινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα, στις 24 Αύγουστου 2020, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι επιταγές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Συνολικά θα εκδοθούν 150.000 επιταγές αξίας 20 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ. Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του Μητρώου Παρόχων.

Το διάστημα της καραντίνας υπήρξε ένας καταιγισμός από λίστες με προτάσεις για βιβλία που θα μπορούσαμε να διαβάσουμε. Πολλοί ανέβαζαν στο Instagram φωτογραφίες με στοίβες από βιβλία που θα διάβαζαν. Στο Ίντερνετ κυκλοφόρησαν άρθρα επί άρθρων που μιλούσαν για την παρηγοριά και τη διαφυγή που μπορεί να μας προσφέρει η ανάγνωση σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που ζούμε. Τα βιβλιοπωλεία, αν και κλειστά λόγω lockdown, συνέχισαν -είτε μέσω των e-shops τους είτε ακόμα και με παραδόσεις που έκαναν οι ίδιοι οι βιβλιοπώλες, ιδίως εκείνοι των μικρών βιβλιοπωλείων- να φέρνουν βιβλία στην πόρτα του σπιτιού μας. Ωστόσο, όλες αυτές οι προσπάθειες κράτησαν μεν το ενδιαφέρον του κόσμου ζωντανό, αλλά δεν διασφάλισαν τη βιωσιμότητα ενός κλάδου που την τελευταία δεκαετία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα τόσο λόγω της κρίσης, της υπέρμετρης ανάπτυξης επιχειρηματικών κολοσσών και της εισαγωγής του βιβλίου ως προϊόν πώλησης σε κάθε πολυκατάστημα.

KRINI LIVE